Den hellige Adjutor av Cava dei Tirreni (400-t)

Minnedag: 1. september

Den hellige Adjutor av Cava dei Tirreni (400-t)
Skytshelgen for Cava dei Tirreni

Den hellige biskop Adjutor (it: Adiutore) æres i Campania i Sør-Italia. Det eldste sporet etter hans kult finnes i Martyrologium Hieronymianum under flere datoer (2. juni, 17. og 19. desember) og i Marmorkalenderen i Napoli fra 800-tallet, hvor hans fest kobles med en St. Priscus den 1. september. Adjutors kult er utbredt i Benevento, Capua, Caserta, Cava og Salerno.

Legenden som fortelles i Acta Sanctorum under 1. september, gjør Adjutor til en av de tolv biskopene som ble drevet bort fra Afrika av forfølgelsene under vandalene. I oktober 439 falt Kartago i vandalenes hender, og en rekke kirkeledere ble tvunget til å forlate hjemlandet. De la ut på havet, og noen av dem kom seg i sikkerhet over til Italia. Blant de mest kjente er de hellige Gaudiosus av Abitina og Quodvultdeus av Kartago.

Legenden er såpass sen at den i dag ikke regnes som pålitelig. I dag tror man at Adjutor i likhet med de andre biskopene kom fra den regionen hvor de forkynte og hvor senere deres kult var utbredt. Adjutor æres i Benevento, men ingen lokale eksperter inkluderer ham i listen over byens biskoper. Hans fest hadde vært feiret den 19. desember, men pave Benedikt XIV (1740-58) la den til 28. januar for hele bispedømmet etter å ha plassert relikvier av ham under høyalteret i katedralen den 10. november 1687. I det nye proprio som ble utgitt i 1945, er Adjutors officium fjernet.

En spesiell kult har Adjutor i Cava dei Tirreni, hvor han æres som skytshelgen for byen og bispedømmet som byens første evangelist og biskop. Den liturgiske feiringen foregår den 15. mai. Her har kulten mye eldre røtter enn i Capua, det eksisterer fortatt et Castrum Sancti Adiutoris som kan ha vært hvor han bodde i Cava. Det er dokumentert fra 800-tallet. I 1049, under langobardfyrsten Gisulf, ble det gitt til den hellige Alferius, grunnlegger og første abbed av Treenighetsklosteret i Cava. I 1064 og 1096 ble kirker viet til den hellige i henholdsvis Cava og Giffoni i Salerno. I en pergamentkalender fra 1280 er hans minnedag 18. desember.

av Webmaster publisert 14.07.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:05