Den hellige Aedh av Rahugh (d. 589)

Minnedag: 10. november

Skytshelgen mot hodepine

Den hellige Aedh (Áed, Aodh, Aod, Aedsind; lat: Aidus) levde på 500-tallet i Irland. Han var sønn av Bricc (Brecc, Breece) eller Breac (Cormac Breac), fra klanen Cholmáin, en gren av den sørlige klanen Uí Néill [Hy Neill] (samme klan som den hellige Kolumba av Iona). Han ble regnet som skytshelgen for Uí Néill og ble sagt å være en etterkommer av Fiachu mac Néill. Fiachu var stamfar for Cenél Fiachach i søndre Westmeath og deler av Offaly. Hans sønn Túathal etablerte en nordlig gren og hans sønn Úathnemgenn en sørlig gren. En annen sønn, Crimthann, var oldefar til Aedh mac Bricc. Aedhs tilknytning til Donegal førte også til at han noen ganger ble inkludert blant helgenene i Ceinéal Boghaine (derav baroniet Banagh), og derfra kan tradisjonen om en nær forbindelse til Kolumba ha kommet. I samlingen av helgengenealogier følger Aedhs avstamming direkte etter Kolumbas.

Aedhs fødsel skal ha vært omgitt av mirakler, og en fremmed forutså at Aedh skulle bli stor i Guds øyne. Aedhs mor Eithne tilhørte Múscraighe Tire (Múscraige Tíre) fra Ormond i det nordvestre Tipperary, og han skal ha vokst opp sammen med henne. På den tiden fikk ingen gutter utdannelse dersom de ikke var utsett av foreldrene eller andre til å bli prester eller munker. Derfor tilbrakte Aedh barndommen og ungdommen med å arbeide på farens jord.

Legenden forteller at da faren døde, nektet hans brødre ham sin del av arven, og han tenkte da på å kidnappe en jente fra brorens husholdning. Men den hellige biskop Illadan av Rathlihen i Offaly fikk ham fra dette, og han ble da værende hos biskopen som hans disippel. Biskopen sendte ham for å grunnlegge et kloster i sitt eget distrikt. Han grunnla flere kirker i sitt hjemlige Meath, blant annet sin hovedkirke i Rahugh (Rathugh, Ráith Aodha, Ráith Áeda Meic Bricc) i baroniet Moycashel i grevskapet Westmeath, få kilometer øst for det kolumbanske klosteret Durrow, men hans viktigste grunnleggelse var klosteret i Killare (Ceall Áir, Cill-áir) i baroniet Rathconratth i Westmeath, like ved det legendariske senteret for Irland og for Mide i Uisnech.

Han er også skytshelgen for Slieve league (Sliabh Liag) i sognet Glencolumbkille i baroniet Banagh i grevskapet Donegal. Han grunnla også klostre i Munster. Han skal ha blitt biskop i Meath. Han døde i 589. Da skal Kolumba, som satt milevis unna på Iona, ha vært klar over at det skjedde og fortalte nyheten til sine brødre. Han skal ifølge en sen tradisjon ha blitt gravlagt sammen med Tasach av Elphin i Racoon Hill i sognet Drumhome i grevskapet Donegal i den delen av den nordlige provinsen Ulster som tilhører republikken Irland.

Mange mirakler tillegges ham, blant annet om helbredelser, bilokasjon og forflytninger gjennom luften. En historie, svært lik en som blir fortalt om den hellige Odo av Cluny, er interessant som en illustrasjon på måten folk på den tiden søkte overnaturlige forklaringer på det de ikke kunne forstå eller forklare på naturlig måte. Historien forteller at Aedh så en ung kvinne vaske håret etter vesper på lørdag, det vil si når søndagen har begynt liturgisk sett. På hans ord falt alt hennes hår av, og det grodde fast igjen først etter at hun hadde angret på at hun gjorde manuelt arbeid på Herrens dag.

Aedhs kult spredte seg i Irland og også til Skottland, hvor han ble minnet som Mac Bric. Hans minnedag er 10. november, men han minnes også på 28. februar, 4. mai og16. november. Det finnes ingen biografi på irsk, men tre latinske. To av dem bygger på den eldste, som finnes i Codex Salmanticensis og er fra mellom 750 og 850. Han skal ha kurert den hellige Brigida av Irland for en hodepine, så han påkalles ofte som skytshelgen mot hodepine. En valfart til Slieve League på sørvestkysten av det moderne grevskapet Donegal, hvor ruinen av en eneboerhytte sies å ha tilhørt ham, eksisterer fortsatt.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (XI), Benedictines, Delaney, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints, ODNB - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. februar 1998

av Webmaster publisert 24.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:49