Den salige Agathe Magdalena Kim Yun-deok (~1765-1815)

Minnedag: 20. september

69. Den salige Agathe Magdalena Kim Yun-deok, koreansk legkvinne, ble født rundt 1765 i Eunjae i Sangju i Gyeongsang-do i Sør-Korea (nå: Jeoeum-ri i Ian-myeon i Sangju-gun i Gyeongbuk). Da hun vokste opp, hørte hun om evangeliet som ble forkynt rundt hennes hjemby, og hun aksepterte troen til den katolske tro. Hun flyttet til den kristne landsbyen Noraesan (nå: Norae 2-dong i Andeok-myeon i Cheongsong-gun i Gyeongbuk) for å leve med troende der.

Agathe Magdalena Kim ble arrestert av politiet på påskedag den 22. februar 1815, mens landsbyen feiret høytiden for Kristi oppstandelse. Hun ble brakt til Gyeongju sammen med andre katolikker. Hun måtte gjennomgå harde forhør og tortur, men hennes tro på Gud forble fast og urokkelig. Funksjonæren spurte henne: «For hva kommer du til å dø til slutt?» Hun svarte: «Uansett hvor simpel og uvitende man kan være, ville ingen fornekte og forråde Herren, som har skapt himmel og jord og alt som de inneholder».

Agathe Magdalena Kim, som modig bekjente sin tro på Gud, ble overført til Daegu sammen med andre medkatolikker. Hun ble så svak av den grusomme torturen og mishandlingen at hun sviktet sin religion. Guvernøren ga ordre om å sette henne fri. Men i det øyeblikk hun gikk ut av porten til guvernørens kontor, møtte hun tilfeldigvis den salige Andreas Kim Jong-han (nr 79), som ble overført fra Andong. Da han så Agathe Magdalena Kim, sukket Andreas Kim og oppmuntret henne sterkt og sa: «Vær så snill, ikke gå glipp av en slik god anledning til å bekjenne din tro på Gud».

Under den korte samtalen med Andreas Kim, vendte hennes tro tilbake og brant inne i henne. Hun gikk innenfor porten til guvernørens kontor, dyttet bort politiet og marsjerte full av besluttsomhet mot den øverste funksjonæren. Den overraskede mannen spurte henne: «Du dro jo nettopp herfra. Hva brakte deg tilbake?» Hun svarte: «Torturen var for smertefull til å holde ut. Så jeg sviktet Herren midlertidig, men jeg forsto at det virkelig var en stor feil. Jeg angret det jeg hadde gjort, så her jeg igjen foran deg. Drep meg om du vil. Nå er jeg en mer trofast katolikk enn noen sinne».

Den øverste funksjonæren ble så rasende at han beordret at den gale kvinnen skulle kastes ut. Men Agathe Magdalena Kim kom inn igjen og trakk tilbake sin tidligere fornektelse av den katolske religion med høy røst. Den øverste funksjonæren ble så rasende at han ga ordre om at hun skulle slås kraftig. Hennes kjøtt ble ødelagt og falt av kroppen hennes, stykke for stykke, og hennes ben ble brukket. Hun besvimte på stedet. Hun døde i det øyeblikk hun ble satt i fengsel igjen. Det var i slutten av april eller tidlig i mai 1815 (etter månekalenderen) i Daegu i Gyeongsang-do. Agathe Magdalena Kim var rundt femti år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03