Den hellige Ammon av Heraklea og førti ledsagere (d. ~322)

Minnedag: 1. september

Den hellige Ammon levde på begynnelsen av 300-tallet på Balkan. Han var diakon i Hadrianopolis i Makedonia og lærer for førti jomfruer, som han hadde omvendt. Noen mener at jomfruene var konsekrert til Gud. På grunn av deres kristne tro ble lærer og elever arrestert under keiser Licinius (307-24), keiser Konstantin I den stores (306-37) medkeiser. Ettersom de sto standhaftig fast på sin tro, ble de ført til Heraklea for keiseren, som dømte dem til ulike pinsler.

Heraklea (Heraclea, Heraclia; gr: Herakleia, Ἡράκλεια) var hovedstaden i Trakia på Balkan, som omtrent tilsvarer det nåværende Bulgaria. Dette var en av mange byene i antikken som var oppkalt etter halvguden Herakles (romersk: Herkules). Denne Heraklea var opprinnelig kjent som Perinthos (Πέρινθος), men senere kalt Herakleia (Ἡράκλεια), på latin også Heraclea Thraciae eller Heraclea Perinthus. Byen heter i dag Marmara Ereğlisi i provinsen Tekirdağ i regionen Marmara i den europeiske delen av Tyrkia.

Åtte av jomfruene led martyrdøden ved å bli halshogd, mens ti av dem ble brent. Ti fikk ansiktet revet opp med dolker, seks ble hakket i småbiter og de øvrige seks drept ved at glødende jern ble helt i munnen på dem. Bøddelen drepte Ammon ved å sette en rødglødende hjelm på hodet hans. Deres minnedag i det førkonsiliære Martyrologium Romanum var 1. september, men de står ikke oppført i den nyeste utgaven (2004). Både grekerne og latinerne minnes Ammons og hans ledsageres martyrium. 3. september nevnes også som minnedag.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, CatholicSaints.Info, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. august 1999

av Webmaster publisert 20.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50