Den hellige Alexander av Hadrianopel og fem ledsagere (d. 177?)

Minnedag: 22. oktober

De hellige Heraklios, Anna, Elisabeth, Glykeria og Theodota

Den hellige Alexander (gr: Alexandros; Αλεξανδρος) var biskop, og ved sine prekener gjorde han så stort inntrykk på massene at mange, både jøder og hedninger, ble kristne. Men han tiltrakk seg også myndighetenes oppmerksomhet, så han ble arrestert og torturert. Men hans standhaftighet var så stor at Heraklios (Herakleios; lat: Heraclius), en av soldatene som voktet ham, straks ble omvendt. De fire kvinnene Anna, Elisabeth, Glykeria (lat: Glyceria) og Theodota fulgte hans eksempel, og alle ble drept sammen med biskop Alexander.

Det skjedde på 100- eller 200-tallet (i 177?) i Hadrianopel (Adrianopolis), dagens Edirne, hovedstad i provinsen med samme navn i den europeiske delen av Tyrkia. Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 22. oktober, mens de i Østkirken feires den 13. mai. En kilde kaller biskopen Alexander av Heraklea (eller av Trajanopolis), men dette må være en sammenblanding med den hellige Glykeria av Heraklea, som har minnedag den 13. mai.

Adrianopolis eller Hadrianopel er navnet på flere byer i det romerske riket som ble grunnlagt av keiser Hadrian (117-38) eller ble oppkalt etter ham. Den fremste av dem er dagens Edirne, mens en annen er Hadrianopolis i Paflagonia, som lå ved dagens Eskipazar i den nordtyrkiske provinsen Karabük. En tredje er Hadrianopolis i Pisidia, som sannsynligvis lå ved dagens Koças i det midtre Tyrkia.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. oktober 2000

av Webmaster publisert 21.12.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:50