Den hellige Andreas Jeong Hwa-gyeong (1807-1840)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

66. Den hellige Andreas Jeong Hwa-gyeong [Chŏng Hwa-gyŏng] ble født i 1807 i Cheongsan i provinsen Chungcheong i Sør-Korea. Han kom fra en velstående katolsk familie. For å kunne praktisere sin religion friere, forlot han hjemmet og flyttet til Seoul. Han hjalp Kirken så mye han kunne. Han var kateket, ga hjelp til den hellige biskop Laurentius Imbert MEP og gjorde sitt hjem til et fristed for kristne. Andreas var imidlertid temmelig enfoldig og lettlurt.

Under forfølgelsen i 1839 søkte biskop Imbert tilflukt i huset til Andreas Son i Suwon. Forræderen Kim Yeo-sang lovte regjeringstjenestemennene at han skulle klare å fange de franske misjonærene dersom de ga ham noen politimenn. Tjenestemennene ga ham de politimennene han ba om. Kim Yeo-sang oppsøkte den naive katolsk bonden Andreas Jeong Hwa-gyeong og fortalte ham en løgnhistorie om at noen lærde katolikker i Seoul hadde overtalt regjeringstjenestemenn til å akseptere den katolske tro. Han sa at disse tjenestemennene og til og med noen høytstående ministre hadde bestemt seg for å bli katolikker. Han gikk enda lenger og antydet at de franske misjonærene burde dra til Seoul for å konvertere disse høytstående mennene.

Den enkle Andreas ble narret av Kim Yeo-sang og førte gruppen av menn til huset til Andreas Son, hvor biskop Imbert var gjemt. Han kom før politiet og fortalte biskopen det han hadde hørt av Kim Yeo-sang. Biskopen skjønte at bonden var blitt lurt og at det bare var et tidsspørsmål før han ble arrestert og drept. For å unngå vanskeligheter for folket, overga han seg til politiet som lå og ventet. Det var den 10. august 1839, og biskop Imbert ble ført til fengselet i Seoul.

Men selv etter at biskop Imbert ble arrestert, ble Andreas igjen lurt av politiet. De fortalte ham at det snart ville bli trosfrihet i landet, og på den måten ble enda flere katolikker arrestert. Politiet prøvde også å få arrestert patrene Maubant MEP og Chastan MEP gjennom Andreas, men han forsto endelig sin tåpelighet og avslørte ikke hvor misjonærene holdt til. I stedet snek han seg til det stedet hvor de lå skjult og ba dem om å rømme. Deretter skriftet Andreas sine synder. Biskopen ba imidlertid de to patrene om å melde seg for å spare de koreanske konvertittenes liv, og de ble henrettet sammen med sin biskop.

Andreas ønsket å overgi seg til myndighetene, men politiet kom ham i forkjøpet og arresterte ham. Politisjefen krevde at han skulle avsverge sin tro, men selv om Andreas var enfoldig, hadde han en sterk tro. Han fortsatte å avvise politisjefens krav og holdt ut alle smertene med å få kroppen vridd og annen tortur. Han ble slått mer enn hundre ganger. Til slutt ble han kvalt i fengselet i Seoul den 23. januar 1840. Han var 33 år gammel.

Andreas Jeong var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, santiebeati.it, cbck.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:50