Den salige Alexander Karl Lanfant (1726-1792)

Minnedag: 3. september

En av De 23 jesuittene blant De 191 Septembermartyrene

Den salige Alexander Karl Lanfant ble født den 9. september 1726 i Lyon i Frankrike. Han sluttet seg til jesuittordenen i Avignon den 7. september 1741. Etter at han hadde gjennomgått den vanlige jesuittiske utdannelsen og blitt ordinert, underviste han i Aix, Besançon og Marseille. Da jesuittordenen ble oppløst i Paris i 1762, dro han til Lorraine, hvor han fortsatte sin tjeneste under beskyttelse av hertugen der, som hadde nektet å oppløse ordenen i sitt område.

Da hertugen døde i 1766 og parlamentet i Lorraine vedtok å oppløse jesuittordenen i 1768, dro p. Lanfant til Wien, hvor han i tre år var predikant ved hoffet til keiserinne Maria Teresa. Han vendte tilbake til Paris og ble predikant ved hoffet til kong Ludvig XVI, og fra 1789 til 1791 tjente han som kongens skriftefar. I 1791 nektet han å avlegge eden på Sivilkonstitusjonen (Om den franske revolusjon: Se De 191 Septembermartyrene). Fordi det ble trodd at han hadde for sterk innflytelse på den franske monarken, var de revolusjonære spesielt ivrige etter å arrestere ham. Han ble arrestert natten mellom 29. og 30. august 1792 mens han bodde i boligen til en viss bokbinder, og deretter fengslet i klosteret Saint-Germain-des-Prés.

Noen dager før arrestasjonen hadde en prest som støttet Sivilkonstitusjonen, vært og besøkt bokbinderen i forretninger. Han kjente da igjen p. Lanfant, men hadde ingenting å gjøre med hans senere arrestasjon. Da denne "konstitusjonelle" presten hørte at mobben var på vei for å massakrere fangene i Saint-Germain, dro han til sine venner blant byens magistrater og sikret seg en ordre om at p. Lanfant ikke skulle røres, men skulle føres til et sikkert sted. Uten noen sinne å vite grunnen slapp han dermed unna å bli massakrert den 2. september 1792.

Ettermiddagen etter ble han satt fri, igjen skyldtes det arbeidet til den samme presten. Men da han gikk bort fra fengselet, var det noen som gjenkjente ham og begynte å rope at han skulle dø. Men politioffiserer, som hadde holdt et øye med ham siden han forlot fengselet, gikk mellom ham og mobben, og for å redde ham fra mobbens vrede, returnerte de ham til fengselet. Den 5. september, da fengselsportene ble åpnet og de revolusjonære gikk inn, kjente de igjen p. Lanfant. Deres hat var så overveldende at de styrtet mot ham, dro ham ut på gaten og drepte ham.

De 191 martyrene ble saligkåret den 17. oktober 1926 av pave Pius XI. Deres minnedager er 2. og 3. september - Alexander Karl Lanfant har minnedag 3. september. De 23 jesuittene blant de 191 minnes liturgisk i jesuittordenen den 19. januar.

av Webmaster publisert 27.06.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:50