Den hellige Aladius av Toul (d. 525)

Minnedag: 1. mars

Den hellige Aladius (Albaud, Albaudius, Aubin, Albin) ble født en gang på 400-tallet i Gallia, dagens Frankrike. Han var først prest og en nær venn av den hellige biskop Aprus av Toul (Aper, Epvre) (ca 500-507). Han etterfulgte sin venn i 507 og ble den åttende biskop av Toul i Gallia Belgica (nå i departementet Meurthe-et-Moselle i regionen Lorraine i det nordøstre Frankrike). Han fullførte kirken Saint-Aper som var påbegynt av hans forgjenger i embetet og som senere fikk forgjengerens navn. Denne kirken var i en senere periode klosterkirken i benediktinerklosteret Saint-Aper (Saint-Èvre). Han grunnla også en kommunitet av apostoliske menn som han ga regelen fra Agaunum (nå Saint-Maurice).

Han bodde i et hus som dermed ble den første bispegården i Toul og som man kalte Curia Albaudi eller Cour Saint-Albaud. Denne bygningen fra 500-tallet ble ødelagt på 1200-tallet i forbindelse med byggingen av den nåværende katedralen. Det lå i nærheten av klosteret.

Aladius døde i 525 (andre kilder sier rundt 520). Hans legeme ble gravlagt ved siden av Aprus i klosteret. Den hellige Gosselin (922-62), den 32. biskop av Toul, skrinla hans relikvier. Han ble etterfulgt som biskop av Trifsorich (525-532), den første på bispelisten i Toul som ikke æres som helgen. Hans minnedag er 1. mars, men den står ikke i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004).

Gjennom århundrene har pilegrimer kommet for å ære hans relikvier, og munkene der delte ut sin vin og eddik med navn Saint-Albaud. Inntil 1800-tallet beholdt innbyggerne i Toul denne tradisjonen, og fikk sin vin velsignet i klosteret Saint-Epvre. Denne drinken ble gitt til pasienter i håp om at de ville bringe helbredelse.

En fest for alle hellige biskoper i Toul ble feiret i bispedømmet Nancy og Toul den 4. september. frem til 1955 (Commemoratio omnium Ss. Episcoporum Ecclesiae Tullensis). Men ved den omfattende kalenderreformen i bispedømmet i 1955, ble de fleste hellige biskopene av Toul fjernet fra den liturgiske kalenderen i likhet med kjente helgener som de hellige Genovefa (fr: Geneviève) (ca 422-ca 500) og Klothilde (fr: Clotilde) (ca 474-545). Også festen for alle biskopene forsvant.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CatholicSaints.Info, fr.wikipedia.org, zeno.org, Thiéry, introibo.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. juli 2006

av Webmaster publisert 16.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50