Den hellige Alexander av Brescia (1. årh?)

Minnedag: 26. august

Den hellige Alexander (it: Alessandro) var en martyr i Brescia i regionen Lombardia i Nord-Italia. Han skal ha levd i det første århundret og var sønn av fornemme, kristne foreldre, som oppdro ham omhyggelig i den kristne religion. Som ungdom bega han seg til Marseille i Frankrike, hvor legenden forteller at den hellige Lasarus, Jesu venn, da var den første biskop, under keiserne Claudius (41-54) og Nero (54-68). Lasarus skal senere ha blitt martyrdrept i forfølgelsene under keiser Domitian (81-96).

Senere dro Alexander til Aix og byens første biskop Maximinus (som trolig levde først på 400-tallet). Godt befestet i troen og full av glødende iver etter å dø for Jesus Kristus, vendte han tilbake til sin fødeby Brescia, hvor han solgte alt det han eide og ga det til de fattige. Full av lengsel etter martyriet gikk han inn i tempelet for gudinnen Diana, hvor han ødela avgudsbildene. Han ble tatt til fange og ført for dommeren, og for ham bekjente han sin tro på det mest frimodigste. Dommeren rådførte seg med keiser Nero om dommen, og keiserens ordre var at Alexander enten måtte ofre til de romerske gudene eller utsettes for den grusomste tortur.

Deretter ble han ført til tempelet for guden Mars, hvor han knelte ned som om han ville ofre til avgudene. I virkeligheten ba han til Gud om at Han måtte gjøre avgudene til skamme, og Herren hørte ham, for avgudsbildene falt ned og ble til støv. Stattholderen ble rasende over dette og lot ham piske med reimer, deretter fikk han varm olje blandet med bek og svovel helt i munnen. Da han ikke led den minste skade av dette, fikk han hendene gjennomboret og strikk ble trukket gjennom hullene og bundet om halsen på en utemmet okse. Deretter ble han trukket gjennom byen, så fikk han hendene hogd av og tungen skåret ut og til slutt ble han halshogd. Over hans legeme kom fire brennende fakler til syne, noe som fikk mange til å omvende seg til den kristne tro.

Hans legeme ble gravlagt av biskop Anathalon (d. 61), og senere bygde innbyggerne i Brescia over hans grav en kirke som ble vigslet til ham. Alexanders navn står ikke i Martyrologium Romanum. Hans minnedag er 26. august.

Kilder: zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. desember 2012

av Per Einar Odden publisert 23.12.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05