Den hellige Alexander Carbonarius av Comana (d. ~275)

Minnedag: 11. august

Den hellige Alexander (gr: Alexandros; Αλεξανδρος) levde på 200-tallet i Comana i Pontos på sørsiden av Svartehavet (i dag i ruiner ved landsbyen Gümenek, åtte kilometer nordøst for Tokat). Da den kristne kommuniteten i Comana hadde vokst seg tilstrekkelig stor til å behøve en biskop, sendte de rundt 248 en utsending for å be den hellige biskop Gregor Thaumaturgos (Undergjøreren) av Neocaesarea om å komme til Comana for å presidere ved valget. Han dro dit, men han avviste alle kandidatene som ble foreslått av presteskap og folk, spesielt en som ble foretrukket på grunn av hans høye byrd og velstand. Gregor minnet dem om at apostlene var fattige og vanlige menn.

På det tidspunktet skal en ha utbrutt: «Vel, hvorfor kan vi da ikke gjøre Alexander – du vet, kullbrenneren – til biskop?»

Gregor visste at Gud handler på mystisk vis, så han sendte bud etter kullbrenneren, som dukket opp skitten og svart på grunn av sitt yrke. Men Gregor så gjennom skitt og filler og så kvaliteten under dem. Han spurte ut Alexander privat, og fant ut at han var en mann av høy byrd og god utdannelse som var blitt filosof, men av ydmykhet hadde han gitt bort sine eiendeler og ble kullbrenner for å følge Kristus som evangeliet foreskrev.

Alexander gikk med på at Gregor skulle foreslå ham til det vakante bispesetet, paven ratifiserte utnevnelsen og den nye biskopen ble konsekrert. Han fikk tilnavnet Carbonarius (kullbrenneren) etter sitt gamle yrke. Disse hendelsene er kjent fra en eneste kilde, nemlig biografien om Gregor Undergjøreren, skrevet av den hellige Gregor av Nyssa, som taler varmt om Alexander som biskop og lærer.

Alexander ga til slutt sitt liv for troen, og led martyrdøden (som symmetrien i historien krever) på bålet rundt 275, kanskje under keiser Aurelian (270-75). Han ble passende nok skytshelgen for kullbrennere.Alexander finnes ikke i gamle kalendere, men han ble satt inn i Martyrologium Romanum da det ble revidert på slutten av 1500-tallet av den ærverdige kardinal Cesare Baronius (1538-1607), lærd oratorianer og kirkehistoriker.

«Den hellige Gregor dro til Comana for å se etter en hyrde for det nye bispedømmet».Hans minnedag er 11. august.

Alexanders biografi består av et eksemplarisk tredobbelt skifte av omstendigheter, inkludert en avsløring av hans høye byrd som man kan lese om i folkelitteratur over hele verden, overført til en troverdig historie.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (VIII), Benedictines, Bunson, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. juli 2006

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 16.11.2018 - 10:26