Den hellige Alexander av Via Claudia (100-t)

Minnedag: 21. september

Den hellige Alexander (it: Alessandro; gr: Alexandros; Αλεξανδρος) levde på 100-tallet i området rundt Roma og var en biskop av en ikke navngitt by der. Hans mirakler tiltrakk seg folkets oppmerksomhet og han ble arrestert og ført for keiser Antoninus. På grunn av sin standhaftighet i troen ble han kastet i fengsel og deretter torturert ved å få revet opp kjøttet og brent med fakler. Deretter ble han kastet for de ville dyrene, og da de ikke skadet ham, ble han dømt til bålet. Da dette heller ikke skadet ham, ble han til slutt halshogd med sverd.

Dette skjedde en gang på 100-tallet, og bollandistene plasserer martyriet mellom 138 og 180, fordi det i martyraktene ikke er angitt om det skjedde under keiser Antoninus Pius (138-61) eller keiser Markus Aurelius (161-80). Martyriet skjedde på et sted kalt «ad Baccanas» rundt tre mil fra Roma, ved den tyvende milesteinen ved Via Claudia, og han ble gravlagt der. Den hellige pave Damasus I (366-84) overførte hans relikvier og skrinla dem i en av de romerske kirkene. Han komponerte også en gravskrift for ham.

Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 21. september, en dato som nevnes i lidelseshistorien, av Ado av Vienne og i Martyrologium Parvum Romanum. mens pave Damasus I bestemte at han skulle feires på translasjonsdagen 16. november.

Kilder: Benedictines, Bunson, CSO, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. oktober 2000

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50