Den hellige Alkelda av Middleham (d. ~800)

Minnedag: 28. mars

Glassmalerier til minne om Alkelda i kirken St. Alkelda i Giggleswick i North Yorkshire

Den hellige Alkelda (Alkeld, Athilda) levde i England på 700-tallet. Lokal tradisjon hevder at hun var en saksisk prinsesse, antakelig en nonne, som ble kvalt til døde en 28. mars rundt 800 av danske vikingkvinner og gravlagt i kirken i Middleham i West Riding i North Yorkshire i Nord-England. Denne scenen avbildes på et gammelt maleri.

De to kirkene i Middleham in Wensleydale i Yorkshire og Giggleswick i West Riding var viet til henne. Kong Edvard IVs (1461-83) brev er bevart som gjorde hans bror Richard, senere kong Richard III (1483-85), i stand til å grunnlegge kollegiet i Middleham til ære for Kristus, Jomfru Maria og Alkelda. I et vindu i kollegiatskirken i Middleham over stedet for hennes skrin er hun fremstilt idet hun blir kvalt av to danske kvinner. Hennes hellige kilde, hvor hun ble martyrdrept, befinner seg fortsatt nær kirken og har alltid vært regnet for å ha helbredende egenskaper.

Det er så lite som er kjent om Alkelda at hennes eksistens har blitt betvilt, spesielt siden det saksiske ordet for hellig kilde er Haeligkeld. Hennes minnedag er 28. mars, men 27. mars nevnes også.

av Webmaster publisert 24.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:50