Den hellige Ammon av Huleklosteret (1200-t)

Minnedag: 4. oktober

Den hellige Ammon (ru: Аммон) levde på 1200-tallet og var rekluser i Huleklosteret i Kiev, nå hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Munken Ammon, eremitt fra Petsjersk var så glad i å arbeide at han fikk tilnavnet «den arbeidsomme». Han reiste til Athosfjellet i Hellas og til Jerusalem, og da han kom tilbake, ble han berømt for sine bragder, og han var et mønster for brødrene når det gjaldt et hellig liv. Han ble gravlagt i «De fjerne hulene» i Kiev. I liturgien for fedrene fra De fjerne hulene nevnes han i syvende ode sammen med den hellige Mardarios.

Hans minnedag er 4. oktober. I tillegg feires han den 28. august, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De fjerne hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

Kilder: oca.org, holytrinityorthodox.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 23. juli 2010

av Webmaster publisert 23.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 18:30