Den hellige Ampelius av Bordighera ( -~410)

Minnedag: 14. mai

Den hellige Ampelius av Bordighera ( -~410)
Skytshelgen for Bordighera; for grovsmeder

Den hellige Ampelius (it: Ampelio) levde trolig under keiserne Theodosios I (329-95) og Honorius (395-423), først i Theben i Egypt og deretter i Liguria i Nord-Italia. Han er skytshelgen for byen Bordighera i provinsen Imperia i regionen Liguria.

Ampelius var en grovsmed som trakk seg tilbake for å leve et liv som eremitt i Theben i Øvre Egypt. Der kom djevelen for å prøve ham i form av en lidderlig og skamløs kvinne. Men Ampelius, som hadde fortsatt å utøve sitt yrke, drev bort demonen ved å svinge med et glødende jern. Siden det var han immun mot brannsår.

Senere kom Ampelius til Liguria, hvor han slo seg ned nær Bordighera. Han fortsatte sitt liv i bot og bønn og utførte en rekke mirakler. Han døde en 5. oktober rundt 410.

Hans relikvier ble i 1140 overført fra den kirken hvor de først hadde hvilt til olivetanernes kloster i Sanremo. Av den grunn regner olivetanerne, som ble grunnlagt av den salige Bernhard Tolomei, at han tilhørte deres orden, og en munk skrev hans «biografi». I 1258 sørget erkebiskop Gualtieri for at hans relikvier ble overført til klosteret San Stefano i Genova.

av Webmaster publisert 20.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50