Den hellige Anastasius av Cerni (800-t?)

Minnedag: 17. august

Den hellige Anastasius hører vi først om på 1400-tallet i den eldste kopien av en tekst som forteller om gjenfinningen og skrinleggingen av hans relikvier, noe som angivelig skjedde under kong Lothar i 840.

En natt viste den hellige seg for en bonde i Castro San Geminiano og ba ham om å gå til Mariakirken i Cerni og lete etter hans legeme, som var gravlagt til venstre for inngangen. Bonden ignorerte først denne ordren, men siden den hellige fortsatte å insistere, dro han til den angitte kirken. Dessverre var letingen uten resultater.

Men litt senere, da en avdød skulle gravlegges i den samme kirken, ble Anastasius' grav tilfeldigvis funnet. Hans legeme ble funnet dekket av kostbare pontifikale klær. Det som var skjedd, ble rapportert til biskopen av Spoleto, som kom til stedet. Overbevist av miraklene som den hellige bevirket, bygde han et alter for ham.

Anastasius må ha levd lenge før dette, men alle minner om ham i Cerni var gått tapt. Hans navn ble satt inn i Martyrologium Romanum i 1518 og hans minnedag fastsatt til 17. august.

av Webmaster publisert 21.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:50