Den hellige Abban av New Ross (~550-~650)

Minnedag: 27. oktober

Den hellige Abban av New Ross levde på 500-tallet i Irland og var nevø av den hellige Kevin. Han er også kjent som Ewin, Evin eller Abhan, men navnet er også blitt korrumpert til «Stephen», «Neville» og «Nevin». Han var samtidig med den hellige Abban av Kill-Abban, og deres historier er håpløst sammenvevd, også med andre hellige av samme navn. Noen har også blandet ham sammen med den hellige Evin av Monasterevin (Monasterevan) i grevskapet Kildare.

Også den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), og senere Dr. Lanigan, gjorde den feil å identifisere Rosglas (Monasterevan) med Rosmic-treoin (New Ross). Den hellige Evin av Rosglas, forfatter av «den tredelte livshistorie om den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig)», døde den 22. desember i det klosteret han selv hadde grunnlagt, som senere ble kalt Monaster Evin i grevskapet Kildare. En versjon sier at Abban av New Ross grunnla Rosglas, og at Evin var hans venn og protesjé og at han ga klosteret til ham. Abbans bror skal ha vært abbed av Rosglas en tid, og en annen bror skal ha tilhørt kommuniteten.

Abban av New Ross grunnla mange klostre, for det meste i det sørlige Irland, og han grunnla mange kirker i Uí Cennselaigh, et område som nesten tilsvarer dagens grevskap Wexford og bispedømmet Ferns. Hans navn er særlig knyttet til klosteret i Magh-Armuidhe (Magarnoide, Magheranoidhe, Murneave, Murnevin), som senere ble kalt «Abbanstown» (i dag Adamstown) i Wexford. Men han grunnla også klosteret i Rosmic-treoin (New Ross), som senere ble berømt for sin skolastiske lærdom. Noen mener at Abban av Magheranoidhe er en annen enn Abban av New Ross, se Abban av Kill-Abban.

Abban døde i Ross i grevskapet Wexford. Hans minnedag er 27. oktober, men 22. desember nevnes også på grunn av sammenblandingen med Evin av Rosglas. 16. mars nevnes av en annen kilde, men det er Abban av Killabbans dødsdag. Han kalles Abban av New Ross, av Wexford eller av Murnevin.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CE, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Heiligenlexikon, celt-saints, kildare.ie - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. november 2000

av Webmaster publisert 24.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:50