Den hellige Annobert av Séez (d. ~689)

Minnedag: 16. mai

Den hellige Annobert, glassmaleri fra nordsiden av katedralen Notre-Dame i SéezDen hellige Annobert (Alnobert, Aunobert; lat: Annobertus, Alnobertus, Aunobertus) ble født en gang tidlig på 600-tallet i området Bessin i det merovingiske kongeriket Neustria i det nåværende Frankrike. Bessin tilsvarer området til det gamle bispedømmet Bayeux, og området ble etter Den franske revolusjon innlemmet i departementet Calvados.

Annobert ble benediktinermunk (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Almenèches i det nåværende departementet Orne i regionen Normandie. Senere ble han abbed for klosteret Évrecy (Ebriciacum) i bispedømmet Bayeux og det nåværende departementet Calvados i Normandie. Blant hans munker der var den hellige Gerbold, senere biskop av Bayeux.

Rundt 685 ble Annobert valgt til biskop av Séez (Sagiensis; Sajensis urbs) i det nåværende departementet Orne i Normandie etter ordre fra kong Theoderik III av Neustria (675-91) og Austrasia (679-91). Han deltok på det tredje konsilet i Rouen i 689 og underskrev konsilets vedtak. Den hellige abbed Evermund av Fontenay (d. ca 720) ble vigslet av ham. Hans kjærlighet for de fattige viste seg på en fortreffelig måte under en dyrtid.

Annobert døde på et ukjent tidspunkt en gang etter 689 (en kilde sier at han døde i 706). Hans minnedag er 16. mai, som ikke står i Martyrologium Romanum. Hans relikvier æres fortsatt i Morienval i departementet Oise i regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie i Nord-Frankrike (sør for Compiègne, nord for Crépy-en-Valois).

Den tradisjonelle stavemåten for byens navn var Séez, og den er beholdt av Kirken. Men de sivile myndighetene innførte stavemåten Sées etter Napoleons hærtog til Italia (1796-97), da Séez i Savoia ble innlemmet i Frankrike. Resultatet er at bispedømmet nå heter Séez, mens byen heter Sées.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. mars 2009 – Oppdatert: 15. januar 2016

av Webmaster publisert 09.03.2009, sist endret 15.01.2016 - 17:21