Den salige Antonius av Buda (d. ~ca 1462)

Minnedag: 4. september

Den salige Antonius (ung: Antal) ble trolig født i Ungarn, men noen kilder mener han ble født i Liguria i Nord-Italia. Vi vet ikke noe nærmere om hans fødsel og barndom. Vi vet bare at han i en svært tidlig alder sluttet seg til karmelittordenen (Ordo Fratrum Beatae Mariae Virginis de Monte Carmelo – OCarm). Han var munk i karmelittklosteret i Buda (ty: Offen). Buda ble senere slått sammen med Pest på den andre siden av elven Donau til Budapest.

Da tyrkerne invaderte Ungarn, bestemte Antonius seg for å for å forkynne evangeliet for dem, og derfor forlot han sitt kloster. Den tyrkiske hæren okkuperte byen, og han ble fanget og hudstrøket og deretter tatt med til byen for å bli steinet og brent på bålet. Men hans legeme forble intakt selv etter at bålet hadde sluknet. Ettersom brannen ikke hadde skadet ham, ble han halshogd. Det skjedde på et ukjent sted i det nåværende Ukraina. Den offisielle listen over karmelittiske hellige og salige sier at han døde i 1462. Hans minnedag er 4. september. Han ble ikke bare æret i Ungarn, men også i Lyon og Aachen.

Kilder: ocarm.org, karmelitarend.hu, katolikus.hu, kincseslada.hu, blog.xfree.hu, szent.blog.hu - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mars 2016

av Per Einar Odden publisert 26.03.2016, sist endret 26.03.2016 - 18:06