Den hellige Harduin av Rimini (~950-1009)

Minnedag: 15. august

Den hellige Arduin av Rimini (~950-1009)

Den hellige Harduin (Arduin; lat: Arduinus; it: Arduino) ble født rundt 950 i Rimini i regionen Emilia Romagna i Nord-Italia. Han ble presteviet av den åpne simonistiske biskop Uberto av Rimini, som hadde kjøpt sitt embete i bytte for gull. Men denne ordinasjonen hindret ikke Harduin i å leve et eksemplarisk liv og dø i hellighets ry. Når den hellige Peter Damian (1007-1072) skulle demonstrere sakramentenes gyldighet og effekt selv når de tildeles av uverdige prester og prelater, pleide han å vise til prestevielsen av Harduin, som bare hadde vært død noen tiår og hans minne fortsatt var svært levende i Romagna.

Harduin var disippel av Venerio, kansler ved kirken San Gregorio i Rimini. Begge to lengtet etter en større grad av perfeksjon og hellighet, så de flyttet til området ved Ravenna og fant ly ved den avsidesliggende kirken Sant’Apollinare in Classe, som i dag er berømt for sin arkitektur og sine praktfulle bysantinske mosaikker. Harduin feiret messe hver dag, noe som ikke var vanlig på den tiden. Han underviste og sloss mot korrupsjonen, uten frykt for de mektiges raseri. Han ga regelmessig almisser og klarte seg med det lille som var igjen.

Da Venerio var blitt gammel, ga Harduin ham det råd å akseptere embetet som abbed for klosteret San Godendo i fjellsiden på Monte Folterana, langs veien som forbinder Valle dell’Arno og Forlì. Harduin flyttet inn i klosteret sammen med Venerio, men han avla imidlertid ikke løfter der. Han døde i 1009. Hans minnedag er 15. august. Han æres som benediktinsk helgen selv om han aldri avla noen løfter.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. juli 2006

av Webmaster publisert 27.07.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:06