Den hellige Arethas rekluseren av Huleklosteret (d. ~1190)

Minnedag: 24. oktober

Den hellige Arethas (ru: Arefa; Арефа) levde på 1100-tallet i Russland. Han kom fra Polotsk og ble rekluser (eremitt) i De nære hulene i Huleklosteret i Kiev, i dag hovedstaden Kyjiv i Ukraina.

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Arethas hadde mange eiendeler i sin celle, men en dag kom røvere og stjal dem. Arethas sørget over sine tapte rikdommer i den grad at han nesten tok sitt eget liv. Han begynte å murre mot Gud, og for dette ble han slått av en alvorlig sykdom.

Da han var på dødens terskel, så han hvordan både engler og djevler hadde kommet for å hente ham og kranglet seg imellom. Djevlene hevdet at han burde overgis til dem på grunn av sin havesyke og sine klager mot Gud. Da sa englene til ham: «Du ulykkelige mann, hvis du hadde takket Gud for de stjålne rikdommene, ville dette ha talt for deg som nestekjærlighet».

Etter denne visjonen kom Arethas seg. Han forandret seg fullstendig og ble saktmodig og barmhjertig. Han tilbrakte sine siste dager som eremitt, i fortvilelse og bot for sine synder, etter å ha gitt avkall på alle sine jordiske eiendeler. Han døde i Huleklosteret ikke senere enn 1190 og ble gravlagt i De nære hulene. I de ikonografiske manualene beskrives han som «lutrygget, med skjegg av samme lengde som Kozmina, kledd i monastisk drakt».

Hans minnedag er 24. oktober. I tillegg feires han den 28. september, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De nære hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 22.07.2010, sist endret 26.04.2019 - 20:48