Den hellige Argyrie av Prusa (d. 1725)

Minnedag: 30. april

Icon of Saint Argery (Orthodox church of Ss Côme et Damien, Avignon, France)Den hellige Argyrie (Argery) levde tidlig på 1700-tallet i provinsbyen Prusa (Broussa) i Bitynia i det nordvestre Lilleasia (dagens Tyrkia). Hun tilhørte den greske minoritetsbefolkningen og var svært vakker. Hun hadde akkurat giftet seg med en gresk ung mann, men deres tyrkiske nabo var voldsomt forelsket i henne. Han prøvde å overtale henne til utroskap mens mannen var borte, men hun avviste hans tilnærmelser.

Den bitre tyrkeren gikk da til dommeren i Prusa og anklaget henne for å ha brutt sitt ord, siden hun angivelig hadde lovt å gifte seg med ham og konvertere til islam. I henhold til islamsk lov må en person som har uttrykt ønske om å bli muslim, konvertere til islam. Hvis vedkommende nekter, blir han eller hun dømt for frafall fra islam – menn får dødsstraff og kvinner livsvarig fengsel.

Dommeren trodde på den tyrkiske anmelderen, og Argyrie ble straks kastet i fengsel. Hennes mann, som ønsket å unngå den partiske dommeren, forlangte at rettssaken skulle holdes i Konstantinopel. Men det hjalp ikke. Den tyrkiske mannen fortalte sin oppdiktede historie, mens Argyrie svarte at hun aldri hadde sagt noe slikt. Hun ville aldri forråde sin tro: hun var født som kristen og ville dø som kristen. Da ga dommeren ordre om at hun skulle slås og kastes i fengsel, og hun ble dømt til livsvarig fengsel.

Hun satt fengslet i Konstantinopel i sytten år. Hun delte celle med løslivete kvinner som verken delte hennes fromhet eller hennes dyder. Hun måtte gjennomgå mye og døde i fangehullet den 30. april 1725. Hun ble gravlagt av en kristen, og tre år senere ble det oppdaget at hennes legeme utsondret en parfymeaktig lukt. Hun ble regnet som martyr og hennes relikvier ble lagt i kirken St. Paraskevi. Hennes minnedag er dødsdagen 30. april.

av Webmaster publisert 24.11.2006, sist endret 01.10.2018 - 18:38