Den hellige Aurelius av Riditio (~400-~475)

Minnedag: 9. november

Skytshelgen for Hirsau

Den hellige Aurelius ble født rundt 400 i Milano. Han var i henhold til innskriften på hans grav i Milano biskop av Riditio i Armenia og døde en 9. november (rundt år 475) i Milano. Vi vet ikke hvor byen Riditio lå.

Legenden forteller at biskop Dionysius av Milano ble fordrevet av arianerne og flyktet til Armenia. Der traff han Aurelius. Før sin død ba Dionysius sin venn om å overføre hans jordiske rester til Milano. Aurelius gjorde dette og ble værende i Milano på bønn av den nye biskopen, den hellige Ambrosius (d. 397). Da Aurelius døde, ble han gravlagt ved siden av Dionysius. Men historisk lar ikke datoene i denne legenden seg forene med gravinnskriften.

I 830 fikk biskop Notingus av Vercelli tillatelse fra erkebiskopen av Milano til å bringe Aurelius' relikvier til Hirsau, da han ville berike sine hjemtrakter med relikvier. Der ble kirken St. Aurelius bygd for å huse dem, og av den oppsto senere det berømte reformklosteret Hirsau. Etter klosterets ødeleggelse ble i 1056 det nye kapellet St. Aurelius bygd, siden 1956 blir Aurelius igjen æret der. I 1970/71 laget Otto Herbert Hajek korvegg og relikvieskrin.

Aurelius' minnedag er dødsdagen 9. november. Han regnes som skytshelgener mot hodesykdommer. Den eldste fremstillingen av ham er i Stuttgarter Passionale fra rundt 1140. Der avbildes han mens han berører hodet til en knelende mann.

av Webmaster publisert 07.08.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53