Den salige Armand av Zierikzee ( -1524)

Minnedag: 8. juni

Den salige Armand av Zierikzee ( -1524)

Den salige Armand ble født rundt midten av 1400-tallet på øya Schouwen i Zeeland i Nederland. Han gikk inn i fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum – OFM), og i flere tiår studerte han den hellige skrift og gjorde bruk av sine kunnskaper i gresk, hebraisk og kaldeisk. En frukt av disse kunnskapene var noen kommentarer til diverse av Bibelens bøker.

Tre av hans bøker ble publisert i Antwerpen i 1534: Chronica compendiosissima ab exordio mundi ad annum 1534, De septuaginta hebdomadibus Danielis og De Sophi rege Persarum, hoste Turcarum.

Armand var en av de nidkjære religiøse som håpet på å reformere fransiskanerordenen uten å ty til splittelse. Dette idealet var styrende i de tre årene han var provinsial for provinsen Köln. Men han møtte slik motstand at han i 1506 måtte trekke seg, og desillusjonert flyttet han til colettinerne i Leuven/Louvain (Löwen), og sammen med dem gikk han over til observantene (OFMObs).

I de siste årene av sitt liv var Armand plaget av podagra og gikt i hendene, og derfor var han tvunget til å diktere sine siste verker til en skriver. Han døde i klosteret i Leuven; i 1524 i henhold til gravskriften, men i 1534 i henhold til enkelte forfattere. Han minnes som salig den 8. juni i fransiskanernes martyrologium.

av Webmaster publisert 05.08.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53