Den hellige Arnulf av Flandern (d. 752)

Minnedag: 28. januar

Skytshelgen for Cysoing

Den hellige Arnulf (Arnulph, Arnulphus, Arnoldus, Arnult; fr: Arnoul, Arnulphe) levde på 700-tallet. Han kom fra Cysoing i bispedømmet Tournai i Flandern, en mil øst for Lille, i dag i departementet Nord i regionen Nord-Pas-de-Calais i Nord-Frankrike, ved den belgiske grensen. Arnulf var en modig soldat, og det ble sagt at han var far til biskop Godefred (Godefroid, Gaufrid) av Cambrai-Arras (750/52-ca 763). Han var tilknyttet hoffet til en slektning av seg (fetter?), en fornem adelsmann som også var hans gudfar.

Om Arnulf er det registrert at han ga alt han hadde til de fattige. En dag tok han i hemmelighet brød til de fattige. Men andre offiserer stoppet ham og spurte hva han hadde under skjorten. Han fryktet å bli tatt i tyveri, men da de rev skjorten hans åpen, var det bare flis der, til alles overraskelse – også hans egen!

Hans herre hadde fiender. En dag i 752 kom tre av dem ridende, og det virket umulig å unnslippe. Men Arnulf sa til sin herre: «Ta min hest, som er yngre og raskere enn din. Meg gjør de ingenting, for jeg har gjort noe for dem». Men det var en feilberegning, for de ga ham skylden for at hans herre hadde sluppet unna. De hengte ham i et tre og etterlot ham hengende i timevis. Men mirakuløst nok skjedde ingenting med ham. Da sa de: «Vi ønsker ikke å bli fratatt den gleden å se ham dø». Så med all kraft trakk de ham i beina til han ble kvalt.

Fordi Arnulf døde for sin herre, ble han regnet som martyr. Hans relikvier ble bevart i Cysoing. Tauet som han ble hengt i, var lenge bevart og var anledning for alle slags helbredelser og andre mirakler. Men i 1566 ble alle relikviene, inkludert tauet, spredt og vanhelliget av kjettere, men minnet om Arnulf er fremdeles i levende blant lokalbefolkningen.

Arnulfs historie ble skrevet i latinske vers i form av en klagesang som ble sunget helt frem til 1500-tallet. Den ble skrevet av en anonym sanger fra Cysoing og gjengis av Les Petits Bollandistes. Men selv om Arnulf faktisk har eksistert, er historien bare en naiv legende, om enn med en kjerne av sannhet, skrevet av en oppriktig forfatter. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 29. januar, men 28. januar nevnes også. Han er skytshelgen for Cysoing.

Kilder: Infocatho, en.wikipedia.org, zeno.org, nominis.cef.fr, heiligen-3s.nl, amdg.be - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. august 2006

av Webmaster publisert 05.08.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:04