Den hellige Arnulf av Yvelines (d. 535)

Minnedag: 18. juli

Skytshelgen for Saint-Arnoult-en-Yvelines

Den hellige Arnulf (Arnold; fr: Arnoul, Arnould, Arnoult) ble født en gang på 400-tallet i regionen Rethel i Ardennene. Han kom fra en frankisk familie og ble utdannet ved hoffet i Reims, hvor han ble lagt merke til av den hellige Remigius av Reims (ca 436-533), som døpte ham. Kong Klodvig I (481-511) (Clovis, Chlodwig) ga ham sin niese til hustru, den hellige Scariberga. Men med hennes samtykke skilte han seg senere fra henne da han ble biskop.

Han reiste som en utsending til Roma, Konstantinopel, Jerusalem og Ravenna, før kong Klodvig utnevnte ham til biskop av Tours. Deretter gjenopptok han sine reiser og dro til Poitiers og Spania, hvor han kjempet arianismen. Etter Remigius’ død var han i 535 på vei til Reims da han ble slått i hjel av noen leiemordere i skogen Yvelines mellom Chartres og Paris. Hans gemalinne Scariberga gravla hans avsjelede legeme i denne skogen, og over hans grav bygde hun en celle og bodde der helt til sin død.

En annen historie sier at han ble myrdet i Rue du Barbatre i Reims. I samsvar med hans ønske bestemte hans hustru Scariberga å sende hans legeme til Tours, hvor han hadde vært biskop. Hans begravelsesfølge dro fra Reims, via Meaux, Gournay sur Marne og Orgedalen og kom til det nåværende Rochefort-en-Yvelines ved foten av åsen Normont. Scariberga ønsket ikke å betale toll, så derfor kunne vognen som inneholdt biskopens levninger, ikke forlate stedet. Ifølge legenden var det den guddommelige vilje som hadde uttrykt seg. Scariberga bestemte seg for å begrave sin mann der på stedet i skogen Yvelines, på det stedet som nå er Saint-Arnoult-en-Yvelines på grensen mellom de keltiske stammene Carnuti og Parisii. Rundt hans grav vokste den nåværende kommunen Saint-Arnoult-en-Yvelines (78730) i departementet Yvelines i regionen Île-de-France opp.

Et benediktinsk priorat under klosteret Saint-Maur ble bygd over Arnulfs grav, som senere ble krypten til dagens kirke. I 935 solgte en skruppelløs munk en del av Arnulfs relikvier til Raoul av Crépy-en-Valois. Denne herren skapte nord for Paris det store cluniacensiske klosteret Saint-Arnould. Resten av relikviene voktes fortsatt i kirken i Saint-Arnoult-en-Yvelines.

Da han kom tilbake fra Det første korstoget, spredte Guy-le-Rouge, herre i Rochefort, som Saint-Arnoult-en-Yvelines var underlagt, Arnulfs kult til Paris, Brie, Beauvais, Chartres, Vendôme og Normandie. Etterfølgerne til Rochefort, grevene av Montfort, fortsatte arbeidet til Guy-le-Rouge.

Når det gjelder hans angivelige verdighet som biskop av Tours, er bollandistene negativ på grunn av at den hellige Gregor av Tours (539-94), som levde i samme århundre og skrev en katalog over biskopene i sin kirke, ikke nevner ham. På bispelistene er det ingen biskop med dette navn før Arnoul (1023-52). Arnulf feires i Île-de-France. Der viet han sitt liv til å konvertere de frankerne som forble avgudsdyrkere etter kong Klodvigs dåp. I Saint-Arnoult-en-Yvelines feirer de sin skytshelgen den 18. juli.

Kilder: Infocatho, fr.wikipedia.org, zeno.org, histarnoult.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. august 2006

av Webmaster publisert 05.08.2006, sist endret 28.12.2015 - 12:06