Den hellige Alexius U Se-yeong (1845-1866)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

89. Den hellige Alexius U Se-yeong [Se-yŏng] ble født i 1845 i Seoheung i provinsen Hwanghae i Nord-Korea. Han var tredje sønn i en velstående adelsfamilie. Han mottok en systematisk utdannelse sammen med sine brødre. Alexius var svært intelligent og var klar for den statlige eksamenen i en alder av seksten år. På den tiden hørte han om den katolske religion fra kateketen Johannes Kim. Han ba sin far om tillatelse til å bli døpt, men hans far var sterkt mot dette.

Han rømte da i hemmelighet for å treffe den hellige biskop Simeon Berneux MEP i en avsidesliggende katolsk landsby. Biskopen sendte ham til den hellige kateketen Markus Jeong Eui-bae (1795-1866) for instruksjon og åndelig veiledning før dåpen, og deretter døpte biskopen selv den attenårige unge mannen i 1863 og ga ham navnet Alexius.

Da Alexius kom tilbake til sin familie, ble han brutalt behandlet, men han bar alle vanskelighetene tålmodig. Men han bestemte seg for å forlate familien for godt. Alexius ba sin far om tillatelse til å bo uavhengig av familien. Hans far sa at det ville være bedre slik, og Alexius dro til Seoul. Der bodde han hos kateketen Markus Jeong Eui-bae, mens han ba for sin families konversjon. Han oversatte også katekismebøker og redigerte de tolv viktige bønner.

I mellomtiden ønsket Alexius’ far å høre om den katolske religion, så Alexius dro tilbake til hjemmet for å gi instruksjoner til sin familie. Tyve mennesker ble døpt, inkludert hele Alexius’ familie og naboer. Siden familiens religion ble godt kjent i regionen, måtte de flytte til Nonjae i Pyongyang. Kateketen Vincent Jeong var hans onkel.

På nyttårsdag 1866 (etter månekalenderen) dro Alexius til kateket Markus Jeong for den tradisjonelle nyttårshilsenen. Da angrep politiet landsbyen og arresterte alle mannlige katolikker i landsbyen, inkludert Alexius. Han ble tvunget til å fornekte sin tro og ble løslatt fra fengselet, men han angret straks. Han begynte å faste som bot og brente alle sine eiendeler. Han dro til biskop Berneux, som var i fengsel, og bekjente sitt frafall (apostasi) og sin rolle i at den hellige kateketen Peter Yu Jeong-nyul (1836-1866) ble slått i hjel. Han var nemlig en av apostatene som ble satt til å slå i hjel kateketen og kaste hans legeme i elven Taedong. Han fikk absolusjon av biskopen og ble snart arrestert igjen, og denne gangen gjennomlevde torturen med tapperhet uten å svikte.

Alexius ble halshogd den 11. mars 1866 på retterstedet utenfor Den lille vestporten (Seosomun) sammen med Markus Jeong Eui-bae. Alexius var 21 år gammel. Helt til siste øyeblikk ble han fristet av forfølgerne til å fornekte sin religion, men han nektet å fornekte Gud.

Alexius U var blant de 24 som døde i forfølgelsene mellom 1861 og 1867 som ble saligkåret den 6. oktober 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). 79 martyrer som døde mellom 1839 og 1846 var blitt saligkåret i 1925 av pave Pius XI (1922-39). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Butler (III), Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, CSO, santiebeati.it, cbck.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:53