Den hellige Andeolus av Smyrna (d. 208)

Minnedag: 1. mai

Den hellige Andeolus (fr: Andéol) skal ha vært subdiakon i Smyrna (i dag Izmir i Tyrkia) under byens biskop, den hellige Polykarp (d. ca 155). Ifølge den hellige Benignus av Dijons historisk verdiløse lidelseshistorie, Passio Sancti Benigni, hadde Polykarp en visjon av den døde Ireneus av Lyon (i virkeligheten døde han femti år etter Polykarp), som inspirerte ham til å sende prestene Benignus og Andokius og diakonen Thyrsus for å forkynne evangeliet i Gallia. På veien led de skipbrudd på Corsica, og der sluttet Andeolus seg til dem.

Da de til slutt nådde Marseille, fortsatte de opp elvene Rhône og Saône og nådde Autun i Côte d'Or. Der bodde de hos en adelsmann ved navn Faustus, og Benignus omvendte og døpte hans sønn, den hellige Symforian av Autun, som senere led martyrdøden. Deretter delte Benignus og hans ledsagere seg for å evangelisere i ulike deler av Gallia.

Andeolus dro for å forkynne evangeliet i Viverais. Hans ikke alt for pålitelige biografi forteller at han skal ha blitt halshogd i 208 på Severus' ordre i Viviers ved Rhône. Hans minnedag er 1. mai. Hans relikvier er i Saint-Andéol. Han avbildes som diakon eller subdiakon med en klubbe i hånden. Noen ganger har han en palme, en bok eller en klubbe, eller med en trekniv i hodet. Ti steder bærer hans navn, blant dem Saint-Andéol (38650).

av Webmaster publisert 06.02.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53