Den hellige Aspren av Napoli (100-t)

Minnedag: 3. august

Den hellige Aspren av Napoli (100-t) Den hellige Aspren (Aspronas; it: Aspreno) var den første biskop av Napoli i Sør-Italia. Men han er nesten glemt etter å ha kommet i skyggen av byens store skytshelgen, den hellige Januarius, som var biskop av Benevento, ble martyrdrept i Pozzuoli nær Napoli og er verdenskjent for det såkalte blodunderet når hans bevarte blod blir flytende.

Gamle kilder, inkludert den berømte Marmorkalenderen i Napoli, som er hogd ut på 800-tallet og fortsatt bevart i dagens katedral, sier at hans episkopat varte i 23 år. Han bygde oratoriet Santa Maria del Principio, som basilikaen Santa Restituta ble bygd over, og kirken San Pietro ad aram, hvor man fortsatt har alteret hvor apostelfyrsten feiret messeofferet. Etter den hellige Januarius er han den andre av Napolis beskyttere som har fått sin sølvbyste i Cappella del tesoro i katedralen i Napoli. Der finnes også bispestaven som Peter helbredet ham med.

Tradisjonen fra uminnelige tider sier at han ble kurert for en sykdom av den hellige apostelfyrsten Peter, og at han deretter ble døpt og vigslet til biskop av Napoli. En annen historie forteller at den hellige Candida den Eldre var en eldre kvinne ønsket den hellige apostelen Peter velkommen da han passerte gjennom Napoli på vei til Roma, og på mirakuløst vis skal han ha helbredet henne for en sykdom. Hun ble døpt av apostelen og ble en lidenskapelig kristen. I sin tur kurerte hun Aspren, som ble den første biskopen av Napoli. Hun døde rundt 78.

Dokumenter sier at han levde i regjeringstiden til keiserne keiser Trajan (98-117) og Hadrian (117-38), mens andre plasserer ham på slutten av 100-tallet eller begynnelsen av 200-tallet. Han skal ha blitt gravlagt i Santa Maria del Principio, men nyere studier mener at han ble gravlagt i katakomben San Gennaro (St. Januarius) i Napoli. Under biskop Johannes Skriveren (842-49) ble hans relikvier overført til Basilica Stefania, den gamle katedralen i Napoli. Hans minnedag er 3. august.

av Webmaster publisert 20.05.2004, sist endret 28.11.2015 - 02:53