Den salige Angelus Tancredi av Rieti ( -~1258)

Minnedag: 13. februar

Den salige Angelus Tancredi av Rieti ( -~1258)

Den salige Angelus Tancredi (it: Angelo) ble født på slutten av 1100-tallet i Rieti i regionen Lazio i Midt-Italia. Han var en adelig ridder og var den første ridderen som sluttet seg til den hellige Frans av Assisi. I 1223 arbeidet han i Roma i tjeneste for kardinal Leone Brancaleone av Santa Croce in Gerusalemme. Han bodde noen dager i kardinalens palass i Roma da pave Honorius III (1216-27) godkjente fransiskanernes nye regel.

Frans skulle overnatte i kardinalens palass, og Angelus forberedte et rom til ham i et ensomt tårn. Men Frans ble bare en natt fordi demoner plaget ham. Angelus ble med Frans til Assisi, og sammen med brødrene Bernhard, Leo og Rufino han tilbrakte de siste to årene av Frans' liv sammen med ham.

Den salige Angelus Tancredi møter den hellige Frans av Assisi

På den tiden var Frans en alvorlig syk mann. En gang sydde Angelus et stykke pels på innsiden av drakten hans for å beskytte magen og milten mot den intense kulden, men da insisterte Frans at han skulle sy et stykke også på utsiden, slik at alle skulle se at han bar pels. Brødrene assisterte Frans da han var døende mens han sang Solsangen.

Sammen med Leo og Rufino skrev han den berømte Legenda Trium Sociorum, «Legenden om tre ledsagere» (Leggenda de tre compagni), og i 1246 skrev han et brev fra Hellas til fransiskanernes generalmagister Crescentius av Iesi.

Angelus Tancredi døde rundt 1258 og er gravlagt nær Frans' grav i krypten i basilikaen i Assisi. Hans minnedag er 13. februar.

av Webmaster publisert 23.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53