Den hellige Attracta av Killaraght (4/500-t?)

Minnedag: 9. februar

Den hellige Attracta av Killaraght (4/500-t?)
Skytshelgen for bispedømmet Achonry (med den hellige Nathy)

Den hellige Attracta (Araght, Adhracht, Athract, Taraghata) var en irsk jomfru som levde på 400- eller 500-tallet, men det finnes ingen troverdig informasjon om henne. I følge legenden tilhørte hun en adelig familie, og faren nektet henne å vie seg til Gud. Da flyktet hun til Coolavin, hvor den hellige Patrick ikledde henne nonnedrakten.

Deretter slo hun seg ned ved Lough Gara i Connacht (eng: Connaught), vest for Boyle i grevskapet Sligo. Der grunnla hun et hospits for reisende på et sted som nå kalles Killaraght (Cill Adhracht) (Kill eller Cill betyr kirke). Der ble hun tilskrevet store helbredende evner, hovedsakelig gjennom bruk av urtemedisin. Hospitset var berømt for sin gjestfrihet overfor reisende og overlevde til 1539.

En lokal helgen ved navn Conall, som ble antatt å ha vært hennes halvbror, hadde en kirke i Drum ved Boyle. Attracta ønsket å bo i en celle nær ham, men han nektet. Da forbannet hun ham i sterke ordelag, ønsket at hans kirke måtte reduseres til ubetydelighet, at det ikke måtte komme noe ut av hans gode arbeid og andre ting som ble betraktet som alt for ekstreme til å skrives ned.

En annen legende forteller at hun gjorde en angripende gruppe av menn fra Lugna i stand til å unnslippe fra den forfølgende kongen av Connacht ved å skille vannet i Lough Gara. To naturlige demninger i sjøen er av den grunn oppkalt etter henne. Kongen av Connacht tok sin hevn over henne ved å tvinge henne til å delta i byggearbeidene av et fort. Hun skal da ha flettet sitt eget hår for å lage seletøy til hjorter fra skogen slik at de var i stand til å trekke tømmer til byggingen.

Andre referanser tydet på at hun heller levde på 500-tallet enn på 400-tallet. Mange svært overraskende mirakler ble tilskrevet henne. Hennes minnedag var tidligere den 11. august, men i det nye Martyrologium Romanum (2001) følger Acta Sanctorum og legger hennes minnedag til 9. februar. Den salige pave Pius IX (1846-78) autoriserte den 28. juli 1864 et officium og en messe for Attracta til bruk i den irske Kirken. Hun æres over hele Irland, men spesielt i vest, både for de varige grunnleggelsene hun foretok og de spektakulære miraklene som skjedde på hennes forbønn, spesielt helbredelser. Hun er skytshelgen for bispedømmet Achonry og hennes navn er populært blant irske jenter.

av Webmaster publisert 25.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:53