De hellige Anna Wang, Josef Wang Yumei, Lucia Wang-Wang og Andreas Wang Tianqing ( -1900)

Minnedag: 28. september

Anna Wang Fire av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Anna Wang ble født i 1886, den hellige Josef Wang Yumei [Wang-Jou-Mei] ble født i 1832, den hellige Lucia Wang-Wang [Wang-Wang-Cheu, Wang f. Wang] ble født i 1869 og den hellige Andreas Wang Tianqing [Wang-Tien-K'ing] ble født i 1891. De var alle fra landsbyen Majiazhuang [Machiachuang] i distriktet Wei [Weixian] sør i provinsen Hebei. Josef var den lidenskapelige lederen for katolikkene i landsbyen. Andreas var Lucias 9-årige sønn. Anna Wang var datter av kristne foreldre, men hennes mor døde da hun var fem år gammel. I tidlig alder var hennes sterke karakter allerede tydelig: som 11-åring skulle hun bli giftet bort, men hun motsatte seg dette på det sterkeste.

Josef Wang Yumei I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Den 21. juli kom bokserne til Majiazhuang. De fanget en gruppe av kristne ved landsbyporten og advarte dem: «Regjeringen har forbudt praktiseringen av vestlig religion. Hvis dere avsverger deres religion, blir dere satt fri. Hvis dere nekter, vil vi drepe dere».

Annas stemor bestemte seg for å avsverge sin religion og oppfordret Anna til å gjøre det samme. Men hun nektet å følge henne og ropte ut: «Jeg tror på Gud. Jeg er en kristen og jeg ønsker ikke å fornekte Gud. Jesus, redd meg!» Josef var den første som ble drept. Anna og de andre som hadde holdt fast ved troen, ble stengt inne i et rom, hvor de ba hele natten. Neste dag ble de på nytt oppfordret til enten å gi opp sin tro eller dø. De nektet fortsatt å bli apostater (frafalne).

Da ble de ført til retterstedet. De ikke-kristne ville gjerne redde den 9-årige Andreas, men hans mor sa: «Jeg er en kristen og min sønn er en kristen. Dere blir nødt til å drepe oss begge». Lederne for banden gjorde et tegn med hodet og Andreas knelte ned og bøyde seg frem. Han så på sin mor og smilte. Deretter hogg bøddelen hodet av ham. Den dagen drepte bokserne fem kvinner med deres barn, inkludert et ti måneder gammelt spedbarn.

Lucia Wang-Wang og Andreas Wang Tianqing Anna lå på kne og ba høyt med øynene løftet til himmelen. En soldat sa til henne: «Gi opp din tro og du skal få leve». Anna svarte ikke, men da han insisterte, sa hun: «Ikke rør meg. Jeg er en kristen og jeg foretrekker å dø heller enn å oppgi min tro». Da hogg banditten brutalt av henne den høyre armen og gjentok sitt spørsmål: «Fornekter du din religion?» Hun sa ingen ting, og han hogg til henne igjen. Anna sa: «Døren til himmelen er åpen» og hvisket navnet Jesus tre ganger mens hun senket hode. Banditten hogg for tredje gang og skilte hennes hode fra kroppen.

De fire ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 48 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Deres minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:53