Den hellige Baithin av Kill Boedain (500-t)

Minnedag: 23. mars

Den hellige Baithin (Baithenus, Baetan, Boetan, Boedanus, Baitanus) levde på 500-tallet i Irland. Han ble født på begynnelsen av århundret i den sørlige irske provinsen Munster. O’Clerys mener at han kan ha vært den Baetan som var bror til Corbmac og Eimhin, som tilhørte slekten til Eoghan Mór, som var sønn av Oilioll Olum. Kalenderne mener at han var en av seks hellige brødre ved navn Becanus, Culanus, Eminus (Evinus), Diermitius, Corbmacus, Boedanus (Baitanus). I martyrologiet fra Tallaght den 23. mars står han ganske enkelt som Boetan, en munk. Av dette kan det trolig utledes at han ikke hadde noen høytstående posisjon i den irske Kirken.

Ifølge biografien til hans angivelige bror Cormac sies Baetan å ha reist nordover og bygd en kirke som ble kalt Kill-Boedain i baroniet Upper Toome i grevskapet Antrim, et av de seks (av ni) grevskapene i den nordlige irske provinsen Ulster som i dag tilhører Storbritannia. I nord ble han gjestfritt mottatt av adelsfamilien Sodan. De ga ham land og eiendommer som utrustning for hans kirke, og de fremtredende familiene Cinell-Decill, Clann Scoba og Sil-noi-ridhin betraktet denne helgenen som sin spesielle favorittskytshelgen.

Men i tidens løp adopterte Cinell-Decill de hellige Cuan og Colman som sine skytshelgener som deres bønner og andakt fremfor alt ble rettet til. De to andre familiene Clann Scoba og Sil-noi-ridhin holdt trofast fast ved sin skytshelgen, St Baetan, inntil etterkommerne av Tomultac angrep dem og ikke bare fratok dem lokal innflytelse, men invaderte ril og med deres hellige grunn og helligdom i Kill-Boedain. Denne kirken ga de i fremtiden navnet Kill-Oscoba. Dette stedet ble deretter kjent som «kirken i Schilowodan» (Sillwoodan, Silwooden, Silvodan). Stedet er nå kjent som Grange (= gårdsbruk) Shilvodan, 4 ½ miles (7,25 kilometer) nord for Antrim, på veien til Ballymena. Shilvodan er også et sogn nord for Lough Neagh.

Bollandistene har den 23. mars festen for Baithenus Monaighe, med en hentydning til hans minne i martyrologiene fra Tallaght og til Marianus O’Gorman. I martyrologiet fra Donegal ble det på denne dagen minnet Baetan av Monu. Den irske hagiografen og historikeren John Colgan (d. 1657), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, mener at dette stedet må være identisk med Moinmore, som lå i den sørlige delen av Munster.

Kilder: mocavo.com, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 21.05.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06