De hellige Baithin og Furudran av Dunleer (500-t)

Minnedag: 18. juni

De hellige Baithin (Baithen, Baithan, Boethín, Baothan, Boethin, Boethan, Baodán) og Furudran (Furodran, Furodrain, Furadran, Furadhran, Furodhrán) var brødre og levde på 500-tallet i Irland. De var sønner av Maonan (Maonán, Moenan, Moenán) og ifølge O’Clerys kalender tilhørte de slekten til Colla Daerich (Dachrioch). Gjennom sin far nedstammet de fra Fiachra Casán fra Oirghialla, eller nærmere bestemt en gren av den gruppen kjent som Uí Chruinn, med herkomst plassert mellom dem fra Fir Rois og Uí Shéagháin, begge fra Louth/Monaghan-området.

Kommentarene til martyrologiene sier at de var sønner av fra Lann Luachain i Bregia i grevskapet Meath. Denne kommentaren fikk noen forfattere, inkludert dr. John O’Donovan (Seán Ó Donnabháin) (1806-61), professor i keltiske språk ved Queen’s University, til feilaktig å identifisere Lannléire med Lynn i grevskapet Westmeath, som er det gamle Lann Luachain som den hellige Colman er skytshelgen for. Den anglikanske biskop William Reeves (1815-92) av Down and Dromore identifiserte distriktet Dunleer som «Léíre», og dette har vært akseptert av forskere siden.

De grunnla klosteret Lann Léire (Lannléire) som ga navn til dagens by Dunleer (Dún Léire) i baroniet Ferrard i grevskapet Louth i den østlige irske provinsen Leinster. Der etterfulgte de hverandre som abbeder. Vi finner biskoper som presiderte i Lann Léire fra midten til slutten av 800-tallet. I 921 ble distriktet Feara Arda, og også Lann Leire og Fearna Rois plyndret av «utlendingene». Etter utallige angrep gjennom historien ble klosteret til slutt brent ned til grunnen i 1148. Det lå der hvor den anglikanske kirken i Dunleer nå ligger. Det finnes en referanse til «byen Dun Leire» i gamle registre fra 1227.

I et dikt om helgenene fra Dunleer, som er bevart i The Book of Uí Mhaine, påkalles velsignelsene til den hellige Finnian av Moville (ca 493-ca 579), som var assosiert med nabokirken Dromin, over Baithin, Furudran og andre helgener fra Dunleer. Det skal ha vært femti briter sammen med Furudran i Dunleer. Brødrenes nevø, Teille sønn av Séighín (Séaghán), ble også regnet som helgen i den irske tradisjonen, og han opptrer sammen med Furudran i den velkjente fabelen om Buile Shibhne (Sweeney’s frenzy = vanvidd).

Baithin og Furudran var skytshelgener for Dunleer og deres fest i Dunleer var 18. juni, som også var patronatsfest i nabosognet Mosstown. Festen sto i den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) martyrologium Félire eller Festilogium (Félire Óengusso), og martyrologiet fra Donegal.

Kilder: Ó Riain, en.wikipedia.org, omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com, midlouthhistory.com, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 21.05.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06