Den hellige Balderik av Montfaucon (d. ~640)

Minnedag: 16. oktober

Den hellige Balderik (Balderic, Balderich; fr: Baudry, Beaufroi) levde på 600-tallet i Frankrike. Han tilhørte den merovingiske kongefamilien i Austrasia, et kongerike som omfattet det østlige Frankrike og vestlige Tyskland. Han skal ha vært sønn av den hellige kong Sigebert III av Austrasia (634-56), men han hadde bare en sønn, den hellige kong Dagobert II (673-79), og en datter, Bilihild (Bilichild, Bilichildis, Bilichilde, Blithilde). Det er derfor ikke trolig at han var sønn av kong Sigebert, men i alle fall en nær slektning.

Balderiks søster var den hellige Bova (fr: Beuve). Balderik grunnla og ble første abbed i klosteret Montfaucon i bispedømmet Verdun i Champagne under invokasjon av den hellige Germanus av Auxerre, og han grunnla og ble beskytter av kvinneklosteret Saint-Pierre i Reims. I dette klosteret utnevnte han sin søster Bova til den første abbedissen. Da hun døde i 673, overtok deres hellige niese Doda som ny abbedisse.

Balderik døde rundt 640. Hans minnedag er 16. oktober [kilden Infocatho oppgir hans minnedag til 22. juli]. Hans fest feires i bispedømmet Bourges og i Berry. Han nevnes i biografien om den hellige Wandregisel (Wandrille).

av Webmaster publisert 28.12.2008, sist endret 23.12.2015 - 03:02