Den hellige Baldvin av Laon (d. 679)

Minnedag: 16. oktober

Den hellige Baldvin, gravering fra 1640 i Antwerpen i BelgiaDen hellige Baldvin (Baldwin, Balduin, Balduinus; fr: Baudouin, Baudoin) var trolig sønn av de hellige Blandinus (d. ca 650) og Sadalberga (d. 665). Han var bror av de hellige Anstrudis (d. 679) og Eustasius (d. 688) samt søstrene Saretrudis og Ebanis. Foreldrene ble enige om å gå i kloster hver for seg, og Blandinus ble eremitt i La Celle-sur-Morin i departementet Seine-et-Marne, hvor han døde rundt år 650 som bekjenner. Sadalberga grunnla klosteret Notre-Dame (senere kalt Saint-Jean) i Laon (Laudunum) i departementet Aisne i regionen Picardie i Nord-Frankrike, hvor hun ble den første abbedissen, og Anstrudis fulgte i morens fotspor.

Baldvin var erkediakon i Laon og ble snikmyrdet rundt år 680 av personlige fiender som var rasende over hans asketiske liv og følte det som en irettesettelse av dem selv. Noen mistenker at det var tyrannen Ebroin, hushovmester (major domus) og reell hersker (674-81) i Neustria, som lot Baldvin bli drept. Omstendighetene rundt hans død har ført til at han æres som martyr, men det kan settes spørsmålstegn om hans død virkelig var et martyrium. Hans minnedag er 16. oktober, men tidligere ble han feiret den 8. januar.

Etter mordet ble også Anstrudis truet av Ebroin, som undertrykte de fleste helgenene i denne perioden. Men hun motsatte seg ham, og han hevnet seg gjennom smålige hevnaksjoner og gjorde hennes liv vanskelig. Den salige Pipin av Landen, hushovmester i Austrasia, grep inn i disputten og fikk stanset Ebroins trakassering.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, zeno.org, heiligen-3s.nl, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 24. juli 2006

av Webmaster publisert 24.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:53