Den hellige Banhadlen ferch Gwrin (500-t)

Den hellige Banhadlen var datter av Cynyr av Caer Gawch (Gynyr av Caergawch). Ifølge historikeren Rice Rees (1804-39) i Welsh Saints var Banhadlens mor den hellige Marchell ferch Brychan (Mechell), farens første hustru. Marchell skal ha vært en av de mange døtrene av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Ifølge noen manuskripter var hun Brychans eldste datter. I Cognatio de Brychan og andre tidlige dokumenter skrives alltid hennes navn Marchel eller Marchell, men i de senere dokumentene kalles hun vanligvis Mechell eller Mechyll. Hun blandes ofte sammen med sin bestemor, Brychans hellige mor Marchell, datter av Tewdrig ap Teithfall, konge av det distriktet som senere ble kalt Brycheiniog etter hennes sønn.

Rees’ påstand virker å støtte seg til Owen Pughes kambriske biografi, men hagiografen Sabine Baring-Gould (1834-1924) sier at den er helt feilaktig. I den vespasianske versjonen av Cognatio de Brychan står denne notisen: Marchel filia Brachan uxor Gurind barmbtruch de Merionyth. Dette betyr at Marchell var hustruen til Gwrin Farfdrwch, en 500-talls regulus av Meirionydd, en etterkommer gjennom Meirion av Cunedda Wledig, og en totalt forskjellig person fra Cynyr av Caer Gawch.

Banhadlen ble hustru til Dirdan, «en adelsmann fra Italia», trolig fra Letavia i Armorica, som ofte blandes sammen med Latium, og som også regnes blant helgenene. De ble foreldre til den hellige Ailbe av Emly (d. ca 526). Hennes navn oppgis noen ganger som Danadlwen, og noen kilder kaller henne datter av Cynyr av Caergawch og søster av den hellige Non, mor til den hellige David, Wales' nasjonalhelgen. Ingen kirker er vigslet til henne, og vi kjenner heller ikke noen minnedag. Som substantiv betyr banhadlen «sopelime».

Kilder: Baring-Gould (2) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 15.05.2015, sist endret 15.05.2015 - 16:05