Den hellige Basilios av Ancyra (legmann) (d. 362)

Minnedag: 1. januar

Den hellige Basilios (lat: Basilius) var en legmann i Ancyra i Galatia (i dag Ankara, hovedstaden i Tyrkia). Han levde under keiser Julian Den Frafalne (Apostaten) (361-63) og bekjente modig sin tro på Kristus for guvernør Saturninus. Han ble da torturert i Ancyra og deretter sendt til Konstantinopel, hvor han ble hengt fra et tre, strukket på strekkbenken, pisket og spiddet med rødglødende nåler. Han ble også kastet i en glødende ovn, men ble ikke skadet.

Til slutt ble han sendt til Caesarea, hvor han ble revet i stykker av løver på arenaen. Dette skjedde en gang i 362. Basilios avbildes med en løvinne ved sin side, noen ganger rives han i stykker av løvinnen. Han minnes av de ortodokse den 1. januar.

Han må ikke forveksles med den hellige biskopen Basilios av Ancyra, som også led martyrdøden under Julian apostaten. Han skal ha blitt martyrdrept på det grusomste den 29. juni 362. Hans minnedag er 22. mars både i øst og vest, mens de ortodokse også minnes ham den 28. juni (siden dødsdagen 29. juni er opptatt av de hellige Peter og Paulus).

av Webmaster publisert 20.01.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53