Den hellige Baithin av Ennisboyne (600-t)

Minnedag: 22. mai

Den hellige Baithin (Baithen, Baithene, Baithine, Baithéne, Baíthéne, Baoithín, Baetan, Baltherius) er en irsk helgen som også er kjent som Baithin mac Findech (Baetan Mac Findach) (sønn av Fioanna/Fioannach). Han er utstyrt med en avstamming fra Lughaidh Laoighseach, stamfar for Laoighse (derav Laois). Hans mor Trea (alias Créadh) beskrives som en datter av kong Rónán av Leinster, kanskje den herskeren ved dette navn som døde i 624.

Helgenens ukonvensjonelle unnfangelse er skildret i ubehagelige detaljer i vers og prosa, som begge beskriver helgenens far som en røver. Baithin tilskrives fire brødre, nemlig Baosach, Fiontan, Sligheire og Cuimín, og blant hans fettere var Aona av Clonmacnoise. Han kan være den Baoithín Bán (= hvit) som er nevnt i et dikt som tilskrives Moling, som oppfordrer ham sammen med mange andre helgener, å komme Leinstermennene til hjelp.

Han er skytshelgen for Ennisboyne (Inis Baoithín), det gamle navnet på Threemilewater i sognet Dunganstown i baroniet Arklow i grevskapet Wicklow i den østlige provinsen Leinster i Irland. Kirken i Ennisboyne var også forbundet med Fiodh Mhaine Ua Suanaigh, som ble feiret den 16. mai, mens Baithin ble feiret en uke senere, den 22. mai. En kilde som ble besøkt på den dagen i Knockaneda i sognet Knocktemple i grevskapet Cork, var også viet til Baithin.

Kilder: Ó Riain, CE, CatholicSaints.Info, glaubenszeugen.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. desember 2008

av Webmaster publisert 28.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:53