Den hellige Basilios av Mangazea (~1587-1600)

Minnedag: 23. mars

Den hellige Basilios av Mangazea (~1587-1600)

Den hellige Basilios (ru: Vasilij; Василий) ble født rundt 1587 i Jaroslavl sentralt i Russland. Byen ligger ved elva Volga, rundt 280 kilometer nord for Moskva. Hans far Theodor var kjøpmann, men familien var svært fattig og hadde ofte lite mat. Som barn tilbrakte Basilios mye tid i kirken, hvor han ba ivrig og deltok i den guddommelige liturgi. Da han var tolv år gammel, måtte han ut for å tjene til livets opphold, for på den tiden kunne en tolåring begynne å arbeide som lærling. Etter en vanskelig reise gjennom ville skoger kom han til den russiske landsbyen Mangazea ved elven Taz i Sibir. Dette var et område som var bebodd av mongoler og innfødte fra Sibir.

Etter å ha stanset for å be i landsbykirken fant Basilios arbeid som lærling hos en lokal kjøpmann. Men denne kjøpmannen var en person av lav moralsk kvalitet og trodde ikke på Gud. På den tiden var Sibir et grenseområde og det fantes nesten ikke kvinner der. Av den grunn var det noen menn som henga seg til seksuelt samvær med gutter og unge menn, og Basilios' sjef var en av disse mennene. Snart etter at Basilios hadde kommet til Mangazea, prøvde hans sjef å overtale ham til slike aktiviteter, først med smiger og tilbud om penger, deretter med trusler og straff. Men Basilios fortsatte bare å faste og be Gud om å hjelpe ham å forbli ren.

Selv om kjøpmannen satte pris på Basilios' arbeid, hadde han ikke noe til overs for guttens religiøse tilbøyeligheter og ydmyke vesen. For der hvor hans mester var pengegrisk og brutal, var Basilios ærlig og arbeidsom, og han likte å gjøre tjenester for de fattige og de syke. Dette kombinert med hans faste avslag på kjøpmannens tilnærmelser gjorde at sjefen begynte å hate gutten. Men uansett hvor mye han forfulgte og mishandlet den uskyldige gutten, fortsatte Basilios trofast og ærlig å utføre alle sine plikter.

Til slutt nådde forfølgelsene og baksnakkelsen et fryktelig punkt. Tidlig om morgen på påskedag, under matutin, ranet tyver handelshuset hvor Basilios arbeidet. Da sjefen oppdaget tyveriet, gikk han til guvernøren og rapporterte ugjerningen. Han hatet imidlertid Basilios så høyt og ondskapen i ham var så sterk at han formelt anklaget den uskyldige unggutten for å være tyven. Guvernøren brydde seg ikke en gang med å undersøke anklagen, men sendte offiserer for å arrestere Basilios og trekke ham rett ut av kirken. Guvernøren og kjøpmannen begynte å torturere gutten for å presse frem en tilståelse. Men til tross for mishandlingen svarte han bare stille: «Jeg er uskyldig».

Smertene fra torturen ble så uutholdelige at unggutten besvimte, men da han kom til seg selv igjen, gjentok han like stille: «Jeg er uskyldig». Denne saktmodige, ydmyke, Kristus-like og fredelige reaksjonen gjorde den onde kjøpmannen enda mer rasende. Til slutt eksploderte han i et demonisk raseri og slo unge Basilios i hodet med et tungt nøkkelknippe. Basilios falt på gulvet, sukket tungt og døde. Dette skjedde på påskedag i år 1600. Han var tretten år gammel.

For å skjule denne grusomme forbrytelsen plasserte guvernør Pusjkin og den onde kjøpmannen liket av unge Basilios i en grovsnekret kiste og senket den ned i en nærliggende myr, nedtynget med steiner. Rykter om det brutale mordet begynte å sirkulere i landsbyen Mangazea nesten umiddelbart, og etter flere år fortalte de tjenerne som hadde kvittet seg med liket, om mordet på barnet. Snart visste alle beboerne i Mangazea at guttens lik var i myra, men det skulle gå 52 år før alt kom for en dag.

I 1652, under militærguvernøren Ignatij Stepanovitsj Korsakov, begynte det å skje mange mirakuløse ting i området rundt Mangazea. Mange fromme mennesker hadde drømmer hvor en skjeggløs yngling viste seg for dem, og mange syke mennesker ble helbredet av denne hellige gutten. Folk begynte å rette sine bønner til den hellige Basilios. Et merkelig lys ble sett over myra og stemmer ble hørt syngende i nærheten uten at noen ble sett. Så kom den grovsnekrede kisten langsomt opp til overflaten. Den fromme bueskytteren Stefan Sjirjajev la merke til kisten, men han gjorde ikke noe med den. Da viste unge Basilios seg for ham i en drøm og ba ham om å åpne kisten. Dermed ble hele historien om Basilios' martyrium kjent.

Kirsten ble tatt opp av myra og åpnet. Inne i den fant de Basilios' legeme, helt og fullstendig intakt. Et kapell ble bygd over relikviene og mange mennesker opplevde helbredelser gjennom den unge martyrens bønner. I 1670 ble relikviene plassert i kirken i Treenighetsklosteret nær Turakhanov, og i 1719 sendte den hellige metropolitten Filotheos av Sibir et utskåret relikvar til klosteret. Mange mirakler fant sted der, og den hellige Basilios hjalp metropolitt Filotheos ved mange anledninger. En ny steinkirke ble bygd i Treenighetsklosteret i 1787, og relikviene ble overført dit.

Den hellige Basilios har siden vært æret som en hellig martyr for sømmeligheten. Hans minnedag er 23. mars. I ikonografien avbildes han som en ung mann med lysebrunt hår, barføtt og iført bare en skjorte. Han avbildes også på Abalaka-ikonet Guds Mor «av Tegnet» sammen med de hellige Nikolas og Maria av Egypt. Mange undergjørende kopier av Abalaka-ikonet æres over hele Sibir, og det feires den 27. november og den 20. juli.

av Webmaster publisert 20.01.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53