De hellige Basilios og Theodor av Huleklosteret (d. 1098)

Minnedag: 11. august

De hellige Basilios og Theodor (ru: Vasilij; Василий; og Fjodor; Фëдор) levde på 1000-tallet i Russland. De levde som reklusere (eremitter) i De nære hulene i Huleklosteret (Petsjersk Lavra) i Kiev (nå hovedstaden Kyjiv i Ukraina).

Huleklosteret ble grunnlagt i 1051 av den hellige Antonios Petsjerskij (983-1073). Klosteret ligger på en bratt skråning på vestbredden av elven Dnjepr sør for dagens bysentrum, og består av et forgrenet system av huler og underjordiske kirker. Klosteret består av to områder. Den eldste delen kalles nå «Nedre lavra» eller «De fjerne hulene». Da Antonios i 1057 trakk seg tilbake til en nærliggende hule hvor han gravde seg en ny celle, ble dette starten på «Øvre lavra» eller «De nære hulene» (ru: Blizjnie pesjtsjery), som også kalles St. Antonios-hulene. De fjerne hulene kalles også St. Theodosios-hulene etter klosterets andre hegumen, den hellige Theodosios Petsjerskij (ca 1008-74). I 1926 stengte sovjetregjeringen Huleklosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Theodor var svært rik, men han ga bort sin formue til de fattige, dro til klosteret og slo seg ned i «Væringhulen» (rus: Varjagi) som lå ved siden av Theodosios-hulene. Der levde han i mange år i strengt måtehold. Men plutselig klarte djevelen å vekke en sorg i ham fordi han hadde gitt bort sin store formue, og han sørget dypt og ble full av begjær etter sin tapte formue. Basilios trøstet ham og sa: «Jeg bønnfaller deg, bror Theodor, ikke glem belønningen. Hvis du ønsker å ha eiendeler, ta alt som er mitt». Da angret Theodor og fikk deretter en dyp kjærlighet til Basilios, som han levde sammen med i cellen.

Den hellige Basilios av Huleklosteret

En gang hadde Basilios et ærend utenfor klosteret og var borte i tre måneder. Djevelen iførte seg da Basilios' skikkelse og viste seg for Theodor og antydet at røvere hadde gjemt en skatt et sted i hulen. Munken ønsket fortsatt å forlate klosteret for å kjøpe eiendeler og leve i verden. Da Basilios vendte tilbake, forsvant den demoniske illusjonen. Fra da av begynte Theodor å bli mer påpasselig. For ikke å bli distrahert av dovenskap i perioder hvor han ikke gjorde noe, satte han opp en møllestein, og om natten malte han korn. Dermed befridde han seg fra begjærets lidenskap gjennom langvarig og nidkjær askese.

Den hellige Theodor av Huleklosteret

En rapport nådde fyrst Mstislav Svjatopolkovitsj som sa at Theodor hadde funnet en stor skatt i hulen. Fyrsten kalte munken til seg og ga ham ordre om å vise ham stedet hvor verdisakene var gjemt. Theodor fortalte fyrsten at han en gang virkelig hadde sett gull og kostbare kar i hulen, men fordi han fryktet å bli fristet, hadde han og Basilios begravd skattene, og Gud tok fra dem minnet om hvor de var gjemt.

Fyrsten trodde ikke på Theodor, så han ga ordre om at han skulle tortureres til døde. Hans menn slo munken helt til hans hårskjorte var våt av blod, deretter hengte de ham opp ned og tente et bål under ham. Mens fyrsten var full, ga han ordre om at de skulle torturere Basilios også og deretter drepe ham med en pil. Døende kastet Basilios pilen ved fyrst Mstislavs føtter og forutsa at han selv snart ville bli dødelig såret av den. Basilios og Theodor døde i 1098. De kalles «hosiomartyrer» (gr: hosios = hellig).

Basilios' spådom ble oppfylt den 15. juli 1099 under en gjensidig ødeleggende krig med David Igorevitsj. Ved veggen i festningen i Vladimir ble fyrst Mstislav plutselig truffet i brystet av en pil som kom gjennom en åpning i tømmeret, og kvelden etter døde han. Fyrsten gjenkjente sin egen pil og sa: «Jeg dør på grunn av de monastiske martyrene Basilios og Theodor».

Deres minnedag er 11. august. I tillegg feires de den 28. september, som er synaxis (= fellesfest) for de hellige fra «De nære hulene» i Huleklosteret i Kiev. I tillegg feirer Den ortodokse kirke på andre søndag i fastetiden en «Synaxis for alle de monastiske fedre i Huleklosteret».

av Webmaster publisert 22.07.2010, sist endret 27.04.2019 - 12:01