Den hellige Baudimius av Auvergne (200-t)

Minnedag: 2. januar

Bysterelikvar av den hellige BaudimiusDen hellige Baudimius (Baudenius; fr: Baudime) ble angivelig født i det første århundret (?) i Roma (?), men trolig en gang på 200-tallet. Han var en av apostlene for Auvergne i Gallia sammen med de hellige Austremonius (fr: Austremoine), Nectarius (fr: Nectaire) og Auditor (fr: Auditeur).

Baudimius, Nectarius og Auditor skal ha vært brødre. De skal ha blitt sendt fra Roma til Gallia av den hellige apostelfyrsten Peter selv og instruert til å evangelisere Auvergne av den hellige Austremonius, den første biskopen av Clermont-Ferrand. De slo seg ned på Mont Cornadore, hvor de ble gravlagt, og en kirke viet til Nectarius ble senere bygd på stedet.

Det at de ankom i apostolisk tid, det vil si det første århundret, kan ikke stadfestes av historien. Det historien derimot kan stadfeste, er at dette området var evangelisert to århundrer senere. Den viktigste byen i Auvergne var Arvernis (Averna, Arvernum). Byen tok på 800-tallet navnet Clairmont (Clermont), det moderne Clermont-Ferrand. Baudimius’ minnedag er 2. januar.

Baudimius’ relikvarbyste, en spesielt livaktig gjenstand med ekspressive svarte og hvite øyne og hevede armer, hvorav den høyre gir velsignelse, ble laget på midten eller slutten av 1100-tallet i Frankrike. Venstre hånd holdt opprinnelig mellom tommel og pekefinger en kapsel av metall, som muligens inneholdt et relikvar. Beholderen er forsvunnet. Relikvarbysten er første gang registrert i en inventarliste datert i 1462 og nevner at bysten inneholdt en ampulle med helgenens blod. Ansiktet er laget av forgylt kopper og øynene av horn. Bystens naturalistiske trekk, komplett med innlagte øyne og kortklippet skjegg og ører åpne for bønn, kommuniserte helgenens fysiske nærvær på jord, mens statuens edelstenbesatte overflate glitrer i det talglysopplyste kirkeinteriøret og uttrykker hans rolle som en advokat for de troende i himmelen. Relikvarer som denne ikke bare bidro til gjenopplivningen av tredimensjonale skulpturer i vesten, hvor slike statuer var skydd på grunn av sine hedenske assosiasjoner, men de representerer også noe av de tidligste forsøkene av middelalderske kunstnere på å utvikle en naturalistisk tilnærming til menneskeskikkelsen. Bysten er 72 centimeter høy og 43 centimeter bred.

Kilder: de.wikipedia.org, zeno.org, dioceseofcleveland.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 9. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 09.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:06