Den hellige Bassian av Uglitsj (d. 1509)

Minnedag: 12. februar

Den hellige Bassian (ru: Vassian; Вассиан) ble født en gang på 1400-tallet i landsbyen Rozjalov i distriktet Kesov av byen Bezjetsk Verkha i Russland. Han nedstammet fra Sjestikhin-fyrstene, som hadde den hellige Theodor av Smolensk som sin stamfar.

Da Bassian var 33 år gammel, kom han til klosteret Guds Mors Beskyttelse (Pokrov) og ble en disippel av grunnleggeren, den hellige Paisius av Uglitsj (d. 1504). Han mottok snart tonsuren av ham, utførte sine plikter uten å klage og levde svært asketisk. I 1482 oppdaget Bassian ikonet Guds Mors Beskyttelse. Etter å ha tilbrakt tyve år i Paisius' kloster, ba Bassian om hans tillatelse til å leve i taushet. Hans lærer velsignet ham og sa: «Gå, min sønn, vær veiledet av Kristus med Herrens salige åk på den måten som det gleder ham. Snart skal du etablere ditt eget kloster og samle en monastisk flokk til ære for den hellige Treenighet».

I 1492 forlot Bassian klosteret, og etter å ha tilbrakt en tid i klosteret Nikolo-Uleimsk, dro han til et avsidesliggende sted tretti verst sør for Uglich og begynte et liv som eremitt. Verst er en foreldet russisk lengdeenhet som er definert som 500 sazhen lang, det vil si at en verst er 3500 fot (1066,8 meter). Snart hørte folk om ham og begynte å komme til hans eneboerhytte for råd og veiledning. I 1492 bygde Bassian en trekirke viet til den helligste Treenighet, og snart kom det mennesker som ønsket å leve et monastisk liv og ville bli veiledet av ham. Bassian opprettholdt sitt forhold til sin lærer inntil Paisius' død i 1504, da han var til stede sammen med andre disipler.

Etter å ha bodd i Treenighetsklosteret i sytten år, døde Bassian den 12. februar 1509. Tre år senere ble en mann ved navn Gerasimus helbredet fra en uren ånd ved hans grav, og en annen mann ved navn Valerian ble helbredet for en lammelse. Bassian ble helligkåret i 1548 da hans intakte legeme ble avdekket og en steinkrypt ble bygd over det. Bassian minnes to ganger hvert år: på dødsdagen 12. februar og den 6. juni sammen med sin åndelige lærer Paisius av Uglitsj.

av Webmaster publisert 21.01.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:53