Den hellige Bertha av Avenay (d. ~690)

Minnedag: 1. mai

Statue av den hellige Bertha av Avenay i kirken i Auchy-lez-Orchies i departementet Nord i FrankrikeSkytshelgen mot galskap

Den hellige Bertha (fr: Berthe) levde på 600-tallet i det nåværende Frankrike. Hun kom fra en adelig familie i Champagne Hun giftet seg med den hellige Gundebert av Champenois (fr: Gumbert), en adelsmann av kongelig blod. Ettersom de ikke fikk barn (Bertha kalles til og med «jomfru» i sin hagiografi, mens andre kilder skriver at hun bestemte seg for å leve sammen med ektemannen i avholdenhet), bestemte Gundebert seg for å gi alt han eide til Kirken og bruke midlene til å grunnlegge to klostre. Han grunnla i 660 klosteret i Val d’Or nær Avenay (Monasterium Altivillarense) ved Épernay (Sparnacum) i bispedømmet Châlons-sur-Marne for sin hustru og hennes hoffdamer. Andre sier at det var Bertha selv som grunnla klosteret.

På et tidspunkt ble Gundebert og Bertha enige om separasjon, og de gikk begge i kloster på hver sin kant. Bertha ble nonne i Val d’Or nær Avenay (Aveniacum) og ble selv dette klosterets første abbedisse. Om dette klosteret fulgte Benedikts eller Kolumbans regel, synes ikke sikkert en gang for Jean Mabillon (1632-1707), forfatteren av Acta Sanctorum, O.S.B. Bertha ga alle sine eiendeler til det nye klosteret. Hun utstyrte klosteret med alt det som den hellige Benedikt foreskrev for en slik bygning, bortsett fra en mølle. Selv trakk Gundebert seg tilbake til et kloster ved kysten, hvor han snart etter ble drept av hedenske røvere.

Da folket i Avenay led under mangelen på vann, viste den hellige apostelen Peter seg for Bertha og viste henne en åker hvor det var en god kilde, og denne fulgte etter henne som en bekk som strømmet inn til hennes kloster (ex quo fonte mox rivus egressus secutus est eam ad coenobium remeantem) der hvor hun laget en fure med sin håndtein (andre sier at hun brukte sin abbedissestav). Kilden kjøpte hun for et pund sølv (fr: livre), noe som ga navn til elven Livre. Det ble en hellig kilde som kurerte sykdommer og forsynte både hennes egne nonner og landsbyen Avenay med vann.

Bertha med en håndtein i hånden skaffer vann fra kilden Livre med sitt kloster i bakgrunnen, fra kirken Saint-Trésain Bertha døde en gang etter 680, muligens i 690. Legenden forteller at hun ble myrdet av Gumberts slektninger (noen sier av hennes ondskapsfulle stesønner, men vi kjenner ikke noe tidligere ekteskap for Gundebert), som var indignerte over at hun delte ut den avdøde ektemannens penger til de fattige, og hun blir derfor æret som martyr.

Gundeberts legeme ble i 950 returnert til Avesnes og gravlagt ved siden av hustruen Bertha i kapellet for Vierge Marie, også kjent som Vår Frue av snøen (Notre-Dame des Neiges), før de ble overført til kirken Saint-Pierre i Avenay. De to helgenene blir æret som martyrer der. I 1772 fikk Mme de Boufflers, den 43. abbedisse av Avenay (1720-76), brakt relikviene tilbake til klosteret og fikk skrevet et officium i Reims for anledningen.

Berthas minnedag er 1. mai, mens noen nevner en østlig minnedag den 28. april. Hun kalles også Bertha av Val d’Or og er skytshelgen mot galskap. Hele legenden om henne er sen og upålitelig. Klosteret ble fullstendig rasert under Den franske revolusjon. Bildet La Fondation de l'abbaye par Sainte-Berthe fra begynnelsen av 1600-tallet, har siden 1954 vært et historisk monument i Frankrike.

Kilder: Benedictines, Bunson, Melchers, KIR, CE, CSO, CatholicSaints.Info, fr.wikipedia.org, en.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org, culture.gouv.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 20. desember 2006 - oppdatert: 10. januar 2016

av Webmaster publisert 20.12.2006, sist endret 10.01.2016 - 16:58