Den hellige Bean av Meenan (600-t)

Minnedag: 26. oktober

Den hellige Bean (Beanus, Beoán) levde på 600-tallet i Irland. Den tidlige biografien på latin om den hellige Fursey av Lagny (Fursa) (ca 597-ca 649), skrevet en gang rundt 656/57, navngir to av hans forbundsfeller, Bean og Meldan (Meldanus, Meallán), som er knyttet til en kirke ved navn Meenan (Tamhlachta Meanainn) i sognet Aghaderg i baroniet Upper Iveagh i grevskapet Down, et av de seks grevskapene (av ni) i den nordlige provinsen Ulster som i dag er en del av Storbritannia.

I en beretning om Furseys mirakler, Virtutes Fursei, som ble samlet rundt 850, heter det at relikviene av de to forbundsfellene ble æret sammen med relikvier av den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (385-461) i Péronne i Nord-Frankrike.

Lite mer er kjent om noen av de to helgenene, men notisen på deres minnedag 26. oktober knytter dem til Tamhlachta Meanainn, som vanligvis sies er dagens Meenan, selv om dette nylig har blitt bestridt) i Furseys hjemlige provincia i det sørøstre Ulster Noen kilder hevder at de to hellige var de Britonia («fra Britannia»), men ut fra deres irske navn synes dette usannsynlig.

Tre helgener fra 600-tallet, de hellige Nasad (Nassad), Bean og Meldan, var tre britiske eremitter i grevskapet Down. De tre nevnes i Óengus’ martyrologium, hvor det sies at de ble gravlagt «i en og samme kirke: Tamlacht Menan (Tamlachta) nær Loch Bricrend (Bricrenn) i Iveagh i Ulidia», det vil si Loch Brickland i grevskapet Down. De skal ha hatt sin kirke i Hui Echach Ulad i Tamlachta Umail. De fire mestrenes annaler nevner to av disse helgenene: «Bean, biskop og Meldan av Tamlacht Menan ved Loch Bricrenn». Disse referansene antyder eksistensen av en tidlig kirke i townland (liten geografisk enhet i Irland) Meenan, rundt tre kilometer fra dagens Loughbrickland.

Nær Beans kirke var det ifølge Giraldus Cambrensis et tilfluktssted for dyr og fugler, holdt til ære for en helgen som var berømt for sin beskyttelse av ikke bare fugler, men også deres egg. Lokal tradisjon forklarte navnet på sognet (Achadh Dearg, mistolket som «Bloody Ford») med referanse til drapene der på flere «hellige menn». Denne Beoán menes å ligge bak flere minner i Skottland, men da under aliaset Bean Ma-Bean.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 13.05.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06