Den hellige Bean av Feighcullen (d. 720)

Minnedag: 8. august

Den hellige Bean (Beanus, Beoán) var ifølge den genealogiske tradisjonen en av syv sønner av Neasán, som tilhørte den mektige grenen Uí Fhaoláin av Uí Dhúnlainge i den nordlige delen av den østlige provinsen Leinster. Brødrene skal ha vært oldebarn av den hellige kong Aedh Dubh av Leinster (d. 639).

Fire av Beans brødre – Díocaill, Muireadhach (alias Crónán), Coireall og Flann – var etablert i en kirke ved navn Eannga (muligens en kortform av Tearmann Eannga, senere Termoneeny i baroniet Loughinsholin i grevskapet Derry, hvis beskytter, ifølge James Ware, var «St McNessan») – mens to andre (Neise og Neaslugha) var beskyttere av kirken på Ireland’s Eye (Inis Mac Neasáin) utenfor Howth i grevskapet Dublin. Disse blir noen ganger ledsaget av sin bror Díocaill i notisen om deres fest (15. mars).

Beans status som biskop i Feighcullen (Fiodh Cuilinn) i baroniet Offaly East i grevskapet Kildare er spesifisert i en liste fra tidlig på 1600-tallet over kirker i Kildare. Der forkynte han evangeliet for å utrydde noen av de mørke hedenske praksisene som var assosiert med en sirkel av oppreiste magiske steiner i nærheten. Ifølge en kilde døde han i 720. Han ble minnet den 8. august.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 13.05.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06