Den hellige Bean av Teach Dobheóg (600-t)

Den hellige Bean (Beanus, Beoán) levde i Irland på 600-tallet. Han var sønn av Innle og var tilknyttet Teach Dobheóg, en uidentifisert kirke nær Bangor i baroniet Castlereagh Lower i grevskapet Down, et av de seks grevskapene (av ni) i den nordlige provinsen Ulster som i dag er en del av Storbritannia.

Ifølge dødsfabelen om Eacha sønn av Mairidh, var Beoán på vei til Roma for å konsultere den hellige pave Gregor I den store (590-604) – noe han hadde fått instruksjon om av den hellige Comgall av Bangor (ca 516-ca 602), da han ble talt til fra under sin båt av Líobhan (Lí Bhan), datter av Eacha, en overlevende fra den oversvømmelsen som førte til dannelsen av Lough Neagh.

På Líobhans anmodning vendte Beoán og hans helgenkollegaer fra Dál nAraidhe, inkludert Comgall, tilbake til dette stedet ett år senere, fanget henne i sine garn og døpte henne. Til tross for motstand fra Comgall sikret Beoán seg privilegiet å gravlegge henne i sin kirke. Et dikt om de helgenene som Seanán av Scattery Island kunne påkalle for assistanse, refererer trolig til denne helgenen, kaller ham Beóg «av den store bølgen». Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, spekulerte i at han kunne være den samme som Dobheóg av Lough Derg. Han kan også ha vært skytshelgen for Ceall Bhiain («Bians kirke»), grunnlagt (trolig nær Downpatrick) av Fearghas sønn av Aonghas, i hvis garn Líobhan angivelig ble fanget. Vi kjenner ingen minnedag for denne Bean.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. mai 2015

av Per Einar Odden publisert 13.05.2015, sist endret 13.05.2015 - 15:54