De hellige Benignus og Carus av Malcesine (700/800-t)

Minnedag: 26. juli

De hellige Benignus og Carus av Malcesine (700/800-t)

De hellige Benignus og Carus (it: Benigno e Caro) levde på 700- eller 800-tallet i området rundt Malcesine, i dag en sjarmerende kommune på Verona-siden av den store Gardasjøen i Nord-Italia. Der levde de to som eremitter. Dessverre er ingen detaljer kjent om deres liv, men man antar at de var augustinereremitter. Det som er sikkert, er at deres kult fortsatt var levende på 1500-tallet.

Fortsatt er en kirke viet til dem i Cassone nær Malcesine. En legende sier at de flyttet relikviene av den hellige biskop Zeno av Verona, som hvilte på dette stedet, til et annet sted, og at det skal ha skjedd rundt 807. En kirke som er bygd over deres eneboerceller i fjellet overfor Cassone, er viet til Zeno.

Legenden forteller at den salige keiser Karl den Store (768-814; keiser fra 800) ga sin andre sønn, kong Pipin av Italia (781-810), I oppdrag å gå til krig mot venetianerne. Muligens for å søke beskyttelse ga Pipin da ordre om at relikviene til Zeno skulle bringes tilbake til kirken som var viet til ham, som var gjenoppbygd etter ungarernes ødeleggelser. Tradisjonen forteller at den helliges legeme imidlertid var som naglet til bakken, og ingen klarte å røre det. De to eremittene ble da tilkalt, og de klarte å flytte relikviene bare ved hjelp av fingrene. Under sin reise fra eneboerhytten til Verona ble de fulgt av en djevel i skikkelse av en svarttrost, som satte dem på harde prøver.

I Malcesine æres Benignus og Carus den 26. juli i kirken San Stefano, hvor deres relikvier i 1314 ble plassert i et nytt kapell av biskop Tebaldo. Deres kult er begrenset til Malcesine, men de har en plass i historien til Verona og den hellige biskop Zeno.

Navnet Benignus er temmelig sjeldent, det er latin og betyr «den som forutsier det gode». Selv om det brukes lite i dag, finnes det i tidens løp atten kjente hellige med dette navnet Tre av dem er biskoper, syv martyrer, seks munker, en skotsk prest og en eremitt. Ved siden av Benignus av Todi er den best kjente martyren den hellige Benignus av Dijon, biskopene er de hellige Benignus av Milano, byens tyvende biskop på 400-tallet, Benignus av Utrecht, som nevnes av pave Pelagius II (579-90), samt biskop Benen (Benignus) av Armagh i Nord-Irland.

Navnet Carus er latin og betyr «elsket». Det ble mye brukt i Italia i latinsk tid, men i dag har det gått ut av bruk i likhet med så mange gamle navn.

av Webmaster publisert 06.02.2009, sist endret 27.08.2018 - 18:40