Den hellige Bernulf av Mondovì (800/900-t)

Minnedag: 24. mars

Den hellige Bernulf av Mondovì (800/900-t)

Den helllige Bernulf (it: Bernolfo) levde i Italia på 800/900-tallet, og man antar at han var biskop av Mondovì i regionen Piemonte i Nord-Italia. Kildene til hans liv er sparsommelige og hovedsakelig av kulturell karakter. Under konsekrasjonen av høyalteret i katedralen i Mondovì i 1514 forteller biskop Lorenzo Fieschi at han i alteret plasserte relikvier av den hellige Donatus, som bygningen var viet til, og den hellige martyren Bernulf.

Den tradisjonen som ser ut til å stamme fra denne anledningen, gjør Bernulf til biskop av byen, drept i et av de mange sarasenerangrepene som rammet det sørvestlige Piemonte på 800- og 900-tallet.

Kulten for denne glemte helgenen hadde sitt senter i et kapell som ble reist i Priola nær hytten Saracina, ikke langt fra Mondovì. Denne bygningen ble reist på det antatte stedet for Bernulfs martyrium og inneholdt et maleri, kanskje fra 1200-tallet, som forestilte hans død, samt en liggende statue hvor han er iført biskoppelig ornat.

I katedralen finnes ikke lenger det kapellet som en adelsfamilie fra Mondovì fikk bygd til hans ære, og det eneste tegnet på en kult for Bernulf er et sølvrelikvar med hans hode. Det kan være at han var en martyr fra et annet ukjent italiensk sted og at hans relikvier ble overført til Mondovì, slik det skjedde i 1488 med relikviene av byens skytshelgen Donatus, biskop og martyr i Arezzo. Bernulfs minnedag er 24. mars.

av Webmaster publisert 15.02.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53