Den hellige Bertevin av Lisieux (d. ~1000)

Minnedag: 11. juli

Den hellige Bertevin (Bertewin, Berthevin, Berthvin, Bertwin, Bertininus, Bertunius, Bertunus, Bertivinus, Berthwinus, Bertewinus, Bertuwinus, Bertuwius) ble født en gang på 900-tallet i regionen Lisieux i det nåværende bispedømmet Bayeux i Nord-Frankrike. Han var prest, men under de normanniske invasjonene måtte han trekke seg tilbake inn i landet til området rundt Laval, hvor han ble lærer for barna til greven av Laval.

Men hans dyder provoserte dessverre noen misunnelige mennesker med et moralsk liv som ikke var uten synd. En av dem, en slektning av greven, ville bli kvitt ham, så han gjennomboret ham med sitt sverd og kastet ham i en brønn. Dette skjedde rundt år 1000. I gamle bøker står det at han døde «ved sverd av ugjerningsmenn i Val-Guidon» (datidens navn på Laval).

Da vannet i brønnen viste seg å ha helbredende kraft, ble Bertevins legeme berget opp og ble gjenstand for stor ærbødighet og mange valfarter. Hans minnedag er 11. juli, som blir feiret i bispedømmet Bayeux. Andre minnedager som nevnes, er 11. juni (muligens en translasjonsfest) og 8. september. Hans minne er også bevart gjennom et stedsnavn i denne regionen: Saint-Berthevin (53940) eller Saint-Berthevin-sur-Vicoin. Inntil Den franske revolusjon ble hans relikvier oppbevart i katedralen i Lisieux.

av Webmaster publisert 15.02.2009, sist endret 28.11.2015 - 02:53