Den hellige Berwyn ap Brychan (500-t)

Minnedag: 2. februar

Den hellige Berwyn (Gerwyn) levde i Wales på 400- eller 600-tallet. Han skal ifølge de walisiske genealogene ha vært sønn av den berømte, halvlegendariske hellige kongen Brychan av Brycheiniog (Brecknock) (400-t?), konge av det kristne kongeriket Brecknock i det sørlige Wales. Han sto som sønn av Brychan i begge de to versjonene av Cognatio de Brychan, «Berwin m Cornwallia» og «Berwyn apud Cornubiam», og som sønn av Brynach i Iolo-manuskriptene.

Han slo seg ned i Cornwall, hvor en kirke er viet til ham. Nicholas Owen siterer Bonedd y Saint («Helgenenes avstamming») og sier at han ble drept på øya Gerwyn, men ettersom det også er notert at det fantes en annen Gerwyn, sønn av Brynach Wyddel eller iren med Corth, en av Brychans døtre, kan det konkluderes med at de var samme person, og at sistnevnte beretning er den riktige. Dermed flyttes enda en av Brychans «sønner» til listen over barnebarn. . Gerwyn, sønn av Brynach Wyddel, blir sagt å ha hatt tre søstre, Mwynen, Gwennan og Gwenlliw, som i ett manuskript alle er kalt døtre av Brychan, noe som byr på et annet eksempel på sammenblandingen av to generasjoner, selv om deres navn ikke opptrer i listene over barn i Myvyrian Archaiology

I de sene walisiske genealogiene opptrer hans navn alltid som Gerwyn, et resultat av feillesning av den første bokstaven i hans navn. Nicolas Roscarrock kaller ham i sitt manuskript til Lives of the Saints Breuer eller Berwine, og sier at hans grunnleggelse var det som nå kalles St Breward eller Simonsward, og at han der tradisjonelt ble regnet for å ha vært bror av de hellige Endelienta og Menefreda.

Så langt stemmer dette med de walisiske slektstavlene at Mwynen, som er Minver eller Menefreda, var datter av Brynach. Roscarrock forteller videre at folk i Simonsward fortalte at deres forfedres tradisjoner sa at han ble drept der.

Hans fest i St Breward er 2. februar. Sognet St Breward fikk sin kirke vigslet av biskop Briwere eller Brewere av Exeter (1223-24). Oliver opplyser i hans Monasticon at kirken Ecclesia Sancti Breweredi de Hamathethi ble gitt til Tywardreath Priory på Andrew priorens tid. Dessverre er dette dokumentet udatert, men det må ha vært før 1154, da Osbert var prior, han synes å ha vært Andrews umiddelbare etterfølger. Et charter av William Peverel fra 1100-tallet kaller også kirken for St Brewaredus.

Kilder: Baring-Gould (2), Rees - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 26. mars 2013

av Per Einar Odden publisert 26.03.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05